1515

Börje Ekholms krisplan för Ericsson

Börje Ekholm aviserar nedskrivningar och omstruktureringar för miljardbelopp. Ericssonchefen river av plåstret med ett åtgärdspaket för ”en mer fokuserad affärsstrategi”.

Börje Ekholm.
Börje Ekholm.Bild:TT

Redan i samband med första kvartalsrapporten i år väntar en rejäl smäll mot Ericssons resultat, till följd av Börje Ekholms nya krisplan. Sammanlagt påverkar nedskrivningar, omstruktureringskostnader och avsättningar det första kvartalets resultat med 12 till 15 miljrader kronor

”Det främsta målet är att återställa lönsamheten och vi börjar med att fokusera produktportföljen till färre områden samt säkerställa effektiviteten i verksamheten”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget ska enligt den nya planen ”lägga större vikt på lösningar som kombinerar produkter och tjänster för att driva effektivitet som bättre möter kundernas behov och krav”.

En nedskrivning av tillgångar görs under första kvartalet 2017 ”med en uppskattad effekt på rörelseresultatet om 3-4 miljarder kronor”. Åtgärden berör utvecklingskostnader i segmenten Media och IT & Cloud, utan påverkan på första kvartalets kassaflöde.

Ett nytt omstruktureringsprogram sjösätts också, som uppskattas kosta 6 till 8 mdr kr för helåret 2017, varav omkring 2 mdr kr tynger första kvartalet. Enligt tidigare plan uppskattades omstruktureringar kosta 3 mdr kr 2017.

Ytterligare avsättningar, relaterade till vissa större kundkontrakt som nyligen utvecklats negativt, kommer att göras i första kvartalet 2017 och uppskattas till mellan 7 och 9 mdr kr.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?