Annons

Boris Johnsons plan: 60 miljarder ska starta ekonomin

Premiärminister Boris Johnson presenterade på tisdagen ett paket på nära 60 miljarder kronor för att få fart på den brittiska ekonomin efter coronapandemin.

Men paketet innehåller inga nya pengar, samtidigt som coronasmittan fortsätter att oroa.

Boris Johnson jämförde sitt paket med den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelts ”New Deal”.
Boris Johnson jämförde sitt paket med den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelts ”New Deal”.Foto:Jeremy Selwyn

Boris Johnson jämförde i tisdagens tal i industristaden Dudley väster om Birmingham sitt investeringspaket med den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelts ”New Deal” (nya giv) efter depressionen i början av 1930-talet.

”Det låter som en New deal och allt jag kan säga är att om det gör det, är det så det är menat att låta och vara - för det är det dessa tider behöver”, sa premiärministern i sitt första stora tal efter att pandemin slog till mot Storbritannien i mars och han själv insjuknade.

Men till skillnad från Roosevelts program, som bland annat byggde den stora Hooverdammen, finns inga nya pengar i Johnsons paket. I stället vill regeringen ”accelerera”, alltså tidigarelägga och skynda på, stora offentliga projekt. Det handlar bland att om långsiktiga åtgärder som nya skolor, underhåll av sjukhus samt väg- och gatubyggen.

Regeringen presenterade på tisdagen också ett bostadsprogram på drygt 135 miljarder kronor. Där ingår 180.000 nya ”betalbara” hem, både för ägande och att hyra. 

”Vi ska bygga fantastiska nya hem... Vi ska hjälpa unga människor komma upp på bostadsstegen på samma sätt som deras föräldrar och mor- och farföräldrar kunde göra”, sa Boris Johnson.

Avreglering ska göra det enklare att bygga om tomma butiker till lägenheter, eller till exempelvis caféer. Det ska också bli enklare för byggföretag som vill riva gamla fastigheter för att i stället bygga lägenheter.

Mer kortsiktiga åtgärder utlovas i finansminister Rishi Sunaks sommartal.

”Nästa vecka kommer finansministern att lägga fram vår omedelbara plan för att stötta ekonomin genom den första fasen av vår återhämtning”, sa Boris Johnson.

Enligt affärstidningen Financial Times väntas en tillfällig sänkning av momsen inom gästnäringen, en av de hårdast drabbade branscherna.

På tisdagen kom siffror som visar hur hårt pandemin har slagit mot den brittiska ekonomin. BNP krympte med 2,2 procent under det första kvartalet, enligt statistikmyndigheten ONS. Det var det största fallet på över 40 år.

I mars var nedgången hela 6,9 procent trots att nedstängningen bara omfattade de sista nio dagarna av månaden. I april väntas BNP ha krympt med 20 procent, enligt preliminära siffror från ONS.

Den ekonomiska nedgången och fortsatt smittspridning har de senaste månaderna sänkt opinionsstödet för det konservativa regeringspartiet.

Samtidigt växer oron över att de senaste veckornas återöppning har kommit för snabbt. På lördag ska dessutom pubar, restauranger och hotell få öppna.

Boris Johnson hänvisade flera gånger i sitt tal till Leicester norr om London, som stängde igen på tisdagen efter ett lokalt coronautbrott. Staden, med 300.000 invånare, har stått för en tiondel av den senaste veckans nya fall i England.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?