Annons

Boris Johnson tar full fart mot brexit - lyfter pundet

Om det konservativa partiet vinner valet om en vecka vill premiärminister Boris Johnson spurta mot brexit.

Redan före jul vill han ta sitt utträdesavtal till parlamentet för att säkra EU-utträdet den 31 januari.

Valutamarknaden räknar med en konservativ seger och lyfte pundet kraftigt på torsdagen.

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson.Foto:Frank Augstein

Boris Johnson har presenterat sitt program för de första 100 dagarna efter valet - om han blir omvald. Centralt är att infria sin valslogan ”Get brexit done” och sedan uppfylla vallöften om skattesänkningar.

Han vill också riva upp vallagen från 2011. Den sätter fasta valdatum och hindrar en premiärminister att utlysa nyval när den vill genom att kräva två tredjedelars majoritet i parlamentet. 

Detaljerna kommer att presenteras i parlamentet den 19 december i ”Queen's Speech”, när drottningen av tradition helt enkelt läser upp premiärministerns plan.

Sedan vill Boris Johnson före jul göra ett nytt försök att få igenom sitt utträdesavtal med EU, uppger affärstidningen Financial Times

Parlamentet gav i oktober sitt stöd till avtalet med rösterna 329 för och 299 emot. Sedan röstade parlamentet ned Boris Johnsons snabba tidtabell innan det till sist gick med på att utlysa nästa veckas val.

Får Boris Johnson med sig parlamentet ska utträdesavtalet godkännas av EU-parlamentet, vilket borde vara en formalitet, före EU-utträdet som planeras till den 31 januari.

Därefter väntar nya förhandlingar med EU om det framtida förhållandet efter brexit.

Boris Johnson har i valkampen lovat ett handelsavtal med EU före nyåret 2020 trots att det normalt tar flera år att få fram sådana avtal. Det är ett löfte som kan slå tillbaka mot honom nästa år.

Opinionsundersökningarna ger Tories ett stabilt övertag inför valet om en vecka. Partiet ligger på 42 procent i den senaste mätningen, enligt Britain Elects, och ligger långt före Labour på 32 procent.

Räknat i mandat blir övertaget ännu större, 339 mandat för Tories och 229 för Labour, enligt mittvärdet i sajten Electoral Calculus prognos. Sannolikheten för en konservativ majoritet beräknas till 64 procent.

Övertaget är så stort att tunga Toriespolitiker är oroliga att väljarna inte bryr sig om att rösta den 12 december, uppger FT.

Valutamarknaden är dock övertygad om en konservativ seger, som både skulle ge klarhet om brexit och hindra Labourledaren Jeremy Corbyn att ta makten.

Pundkursen har dessutom stärkts rejält efter att president Donald Trumps brittiska besök slutade utan intermezzon.

”Med bara en vecka kvar förblir pundet mycket påverkat av opinionsmätningarna, men vi ser också lite lättnad över att Donald Trump inte kastade in en granat i Storbritanniens politiska system i sina kommentarer”, säger Ned Rumpeltin, Europachef för valutastrategi på Toronto-Dominion Bank, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Mot euron noterade den brittiska valutan på torsdagsförmiddagen den högsta kursen på två och ett halvt år. 

Mot dollarn är kursen den högsta sedan början av maj, strax innan den förra premiärministern Theresa May tvingades avgå efter en serie brexitbakslag i parlamentet, två uppskjutna utträdesdatum och ett katastrofalt EU-val.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?