1515

Boris Johnson tar full fart mot brexit - lyfter pundet

Om det konservativa partiet vinner valet om en vecka vill premiärminister Boris Johnson spurta mot brexit.

Redan före jul vill han ta sitt utträdesavtal till parlamentet för att säkra EU-utträdet den 31 januari.

Valutamarknaden räknar med en konservativ seger och lyfte pundet kraftigt på torsdagen.

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson.Foto:Frank Augstein

Boris Johnson har presenterat sitt program för de första 100 dagarna efter valet - om han blir omvald. Centralt är att infria sin valslogan ”Get brexit done” och sedan uppfylla vallöften om skattesänkningar.

Han vill också riva upp vallagen från 2011. Den sätter fasta valdatum och hindrar en premiärminister att utlysa nyval när den vill genom att kräva två tredjedelars majoritet i parlamentet. 

Detaljerna kommer att presenteras i parlamentet den 19 december i ”Queen's Speech”, när drottningen av tradition helt enkelt läser upp premiärministerns plan.

Sedan vill Boris Johnson före jul göra ett nytt försök att få igenom sitt utträdesavtal med EU, uppger affärstidningen Financial Times

Parlamentet gav i oktober sitt stöd till avtalet med rösterna 329 för och 299 emot. Sedan röstade parlamentet ned Boris Johnsons snabba tidtabell innan det till sist gick med på att utlysa nästa veckas val.

Får Boris Johnson med sig parlamentet ska utträdesavtalet godkännas av EU-parlamentet, vilket borde vara en formalitet, före EU-utträdet som planeras till den 31 januari.

Därefter väntar nya förhandlingar med EU om det framtida förhållandet efter brexit.

Boris Johnson har i valkampen lovat ett handelsavtal med EU före nyåret 2020 trots att det normalt tar flera år att få fram sådana avtal. Det är ett löfte som kan slå tillbaka mot honom nästa år.

Opinionsundersökningarna ger Tories ett stabilt övertag inför valet om en vecka. Partiet ligger på 42 procent i den senaste mätningen, enligt Britain Elects, och ligger långt före Labour på 32 procent.

Räknat i mandat blir övertaget ännu större, 339 mandat för Tories och 229 för Labour, enligt mittvärdet i sajten Electoral Calculus prognos. Sannolikheten för en konservativ majoritet beräknas till 64 procent.

Övertaget är så stort att tunga Toriespolitiker är oroliga att väljarna inte bryr sig om att rösta den 12 december, uppger FT.

Valutamarknaden är dock övertygad om en konservativ seger, som både skulle ge klarhet om brexit och hindra Labourledaren Jeremy Corbyn att ta makten.

Pundkursen har dessutom stärkts rejält efter att president Donald Trumps brittiska besök slutade utan intermezzon.

”Med bara en vecka kvar förblir pundet mycket påverkat av opinionsmätningarna, men vi ser också lite lättnad över att Donald Trump inte kastade in en granat i Storbritanniens politiska system i sina kommentarer”, säger Ned Rumpeltin, Europachef för valutastrategi på Toronto-Dominion Bank, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Mot euron noterade den brittiska valutan på torsdagsförmiddagen den högsta kursen på två och ett halvt år. 

Mot dollarn är kursen den högsta sedan början av maj, strax innan den förra premiärministern Theresa May tvingades avgå efter en serie brexitbakslag i parlamentet, två uppskjutna utträdesdatum och ett katastrofalt EU-val.


Innehåll från Carlsson Norén AssetAnnons

Fina framgångar för flexibel fond

Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.
Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.

Med två starka alternativa räntefonder är Carlsson Norén Asset Management en av Sveriges mest framgångsrika och konsekventa AIF-förvaltare. Framgångsreceptet stavas flexibilitet. 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som erbjuder fondförvaltning genom två AIF-fonder – Macro Fund och Yield Opportunity – samt diskretionär förvaltning. Med säte i Göteborg har bolaget sedan 2008 erbjudit unik ränteförvaltning. 

– Jag, tillsammans med Martin Norén, var kapitalförvaltare på AB Volvo där vi fokuserade på likviditetsförvaltning utan kreditrisk till skillnad från hur andra gjorde. Utifrån det växte ett intresse och en idé om att starta något i egen regi och Carlsson Norén växte fram för 14 år sedan, berättar Fredrik Carlsson, vd och förvaltare på bolaget. 

Erik Selin som delägare

Sedan 2018 har fondbolaget en ny delägare i form av fastighetsmagnaten och Balders vd Erik Selin. I samband med det nya delägarskapet grundades också fonden Yield Opportunity som lanserades i början av 2019 – där även Selin gick in med kapital. 

– I och med Erik Selins erfarenhet från bank- och fastighetsvärlden funderade han på om man inte kunde starta en förvaltning som tar nytta av, under vissa perioder, ganska höga riskpremier i finansieringen. Det var så vi startade Yield Opportunity, säger Fredrik Carlsson. 

Vill du veta mer om Yield Opportunity? Läs mer här

Flexibel räntefond

Fonden har haft en årlig avkastning på sju procent. Magnus Dahlgren är förvaltare på Carlsson Norén och pekar på fondens exklusivitet då den investerar i hybridinstrument som ligger mellan aktier och obligationer i ett bolags kapitalstruktur. 

– Yield Opportunity är en unik fond för den svenska marknaden. Det är en flexibel räntefond som kan utnyttja olika lägen i marknaden, vilket många andra fonder i det här universumet har svårt att göra, säger han. 

Med en flexibel fond finns det möjligheter att växla mellan olika, alternativa ränteinstrument som hybridobligationer och preferens- och D-aktier. 

– Fokus är på stabila, kreditvärdiga bolag med kassaflöden, där vi tar mer risk mot bolagets balansräkning, säger Fredrik Carlsson. 

Få mer fakta om förvaltningen av Fredrik Carlsson här 

Flera fördelar 

Fonden vänder sig både till institutioner och private banking för långsiktigt sparande. Och fördelarna är flera. Magnus Dahlgren lyfter bland annat fram att den erbjuder en diversifierad portfölj av stabila krediter där förvaltarna får tillgång till intressanta emissioner samt att fonden valutahedgar till svenska kronor.

– Det är ett bra alternativ till high yield fonder och kan ge en högre avkastning över tid och faktum är att det är en av de mest högavkastande räntefonderna i Sverige hittills i år, säger han. 

Om Carlsson Norén Asset Management 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som sedan 2008 erbjudit ränteförvaltning. Bolaget förvaltar fonderna Macro Fund och Yield Opportunity. Läs mer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Carlsson Norén Asset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?