1515
Annons

Boris Johnson stensäker på nytt handelsavtal med EU

Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnson tillbakavisar tvivel på att han ska få fram ett handelsavtal med EU inom ett år.

”Ett avtal är enormt sannolikt, episkt sannolikt”, sa han i en tv-intervju på tisdagen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto:Simon Dawson

Efter att Storbritannien lämnar EU om drygt två veckor har Boris Johnson utlovat förhandlingar i ilfart för att få fram ett nytt handelsavtal till årsskiftet. Trots att frågor som fiske och Nordirlands gräns är långt från lösning har han avvisat tanken på att be Bryssel om extratid för att få fram ett avtal.

”Uppenbarligen måste du ta höjd för att sunt förnuft misslyckas totalt, men jag är väldigt, väldigt, väldigt säker att vi får det. Det här handlar inte om ett avtal, det handlar om att bygga ett fantastiskt nytt partnerskap”, sa Boris Johnson i den första stora tv-intervjun efter valsegern för en månad sedan.

EU-kommissionen varnade på måndagen för att man har ett ”begränsat utrymme” för att ge Storbritannien ett bättre avtal än andra avtal. Det beror på att EU:s senaste handelsavtal med bland annat Kanada, Japan och Vietnam innehåller löften om ”mest gynnad nation”. Får britterna ett bättre avtal måste även dessa avtal uppgraderas.

”Storbritannien kommer att leda frågan om global frihandel”, sa Boris Johnson i tisdagens intervju med BBC.

Han vill även starta en insamling för att bekosta en klockringning i Big Ben kl 23 Londontid den 31 januari, när Storbritannien lämnar EU. Parlamentet sa på måndagen nej till att lägga en halv miljon pund, motsvarande 6,1 miljoner kronor, för att sätta tillbaka kläppen i klockan, som repareras för tillfället.

Boris Johnson sa på tisdagen också nej till skotska krav på en andra folkomröstning om självständighet.

”Det skotska folket röstade tydligt för löftet att hålla ihop Storbritannien, ett resultat som både de skotska och brittiska regeringarna har förbundit sig till”, skriver han i ett öppet brev till nationalistledaren Nicola Sturgeon.

”En ny folkomröstning skulle fortsätta det politiska dödläget som Skottland har haft det senaste decenniet, med skotska skolor, sjukhus och jobb åter på efterkälken på grund av en kampanj för att splittra Storbritannien”, fortsätter premiärministern.

Han tillbakavisade också påtryckningar, inte minst från USA, att av säkerhetsskäl säga nej till att låta kinesiska Huawei bygga ut brittiskt bredband.

”Britterna förtjänar den bästa möjliga tekniken. Vi vill installera gigabit bredband för alla. Om folk är motståndare till ett eller annat märke måste de tala om vad alternativet är.”

Däremot ville han inte kommentera det ämne som för tillfället engagerar britterna mer än brexit: Prins Harrys och Meghans önskan att dra sig tillbaka och flytta till Nordamerika.

”Kungafamiljen är en av landets stora tillgångar och jag tror att de klarar att reda ut detta”, sa Boris Johnson till BBC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?