Annons

Boris Johnson: Putin hotade bomba mig

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Rysslands president Vladimir Putin och Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson.
Rysslands president Vladimir Putin och Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson.Foto:Mikhail Metzel, Tolga Akmen

Hotet ska ha uttalats i ett telefonsamtal mellan de två ledarna strax innan Vladimir Putin beordrade den ryska invasionen av Ukraina. Boris Johnson och andra västledare hade då besökt Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina i ett försök att avvärja en rysk attack.

”Han typ hotade mig vid ett tillfälle och sade 'Boris, jag vill inte skada dig, men med en robot skulle det bara ta några minuter' eller något i den stilen”, säger Boris Johnson i BBC-dokumentären som sänds på måndagen och som skildrar den växande klyftan mellan den ryska ledaren och västvärlden åren innan invasionen av Ukraina.

I dokumentären visas också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs när han reflekterar över sin motarbetade ambition att få gå med i försvarsalliansen Nato innan det ryska anfallskriget inleddes.

”Om man vet att Ryssland kommer att ockupera Ukraina i morgon, varför ger man mig inte något i dag som jag kan stoppa det med”, säger Zelenskyj och fortsätter:

”Eller om man inte kan ge mig det – stoppa det själva då.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera