1515
Annons

Boris Johnson presenterar coronalättnader

Klockan åtta på söndagskvällen svensk tid kommer Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att redogöra för lättnader i landets coronarestriktioner.

I samband med det kommer även ett nytt varningssystem att presenteras.

Foto:TT

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset har landet hållits stängt under snart sju veckors tid. Men nu kommer delar av de befintliga restriktionerna att lättas – dock långt ifrån alla.

Lättnaderna innebär bland annat att britterna tillåts lämna sina hem i något större utsträckning. Bland annat kommer folk att få träna utomhus mer än en gång om dagen. Dessutom kommer de som inte kan arbeta hemifrån att tillåtas återgå till sina arbetsplatser, så länge rekommendationerna om socialt avstånd respekteras. Femgradigt varningssystem

Johnson kommer även att presentera ett femgradigt varningssystem för att klassa smittspridning i olika områden. Skalan sträcker sig från grönt till rött, där rött betyder aktiv smittspridning.

Systemet är tänkt att underlätta för brittiska myndigheter att agera snabbt om viruset skulle spridas i en andra våg. Liknande system har använts vid tidigare restriktionslättnader i bland annat Frankrike och Indien.

Boris Johnson manar dock till fortsatt försiktighet.

”Det här är den farliga delen. Vi har passerat toppen nu, men vi kommer att behöva arbeta än hårdare för att få allt rätt”, säger premiärministern till tabloiden The Sun.

”Bergsbestigare brukar säga att vägen ned är den farligaste, för det är då man blir övermodig och begår misstag”, fortsätter han.

Storbritannien har hittills rapporterat över 210 000 fall av smittan och över 31 000 döda. Det är den näst högsta dödssiffran i världen, efter USA (med över 78 000 döda), som dock har en fem gånger så stor befolkning.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera