1515

Boris Johnson lättar på restriktionerna – testprogram inleds

Grupper på upp till sex personer får nu tillåtelse att träffas så länge de gör detta utomhus, och vistas på lämpligt avstånd från varandra. Det är den senaste i raden av restriktionslättnader i Storbritannien som nu även inleder omfattande smittspårning.

Foto:Andrew Parsons

”Ändringarna innebär att vänner och familjer nu kan börja träffa sina nära och kära, kanske träffa båda föräldrar på en gång, eller båda farföräldrarna på en gång”, sade premiärminister Boris Johnson i samband med att restriktionslättnaden tillkännagavs.

Johnson tillkännagav även till att landets skolor kommer att öppna sina portar för ännu fler elever i början av nästa vecka, samt att friluftsbutiker och bilaffärer kommer att öppna inom kort.

Ett viktigt vapen i landets kamp mot smittan som tagit över 46.000 britters liv är det omfattande test- och smittspårningsprogram som nu inleds i England.

Med hjälp av 25.000 smittspårare, 20.000 provtagare och 7.000 kliniker, påbörjar England arbetet med att kontakta samtliga som testats positiva för att få reda på vilka de varit i nära kontakt med.

Ambitionen är att test- och smittspårningsprogrammet dagligen ska kunna testa 10.000 personer samt spåra de personer som de testade varit i ”nära kontakt” med.

Att vara i nära kontakt definieras här som att befinna sig närmare än två meter under en period på 15 minuter eller längre. Alla som misstänks ha varit exponerade kommer att behöva isolera sig i hemmet, även de som saknar symptom.

Hälsominister Matt Hancock konstaterade i samband med lanseringen av programmet att det är en ”medborgerlig skyldighet” att hjälpa myndigheternas försök att spåra smittan.

”Det är oerhört viktigt för alla som får symptom... att omedelbart isolera sig i hemmet, att testa sig, och att inte gå ut”, säger Matt Hancock till BBC radio.

Programmet bygger på invånarnas samarbetsvilja då det inte kommer att vara straffbart att vägra att delta.

Premiärminister Boris Johnsons viktigaste rådgivare Dominic Cummings uppmanar även han engelsmännen att frivilligt delta.

Cummings har senaste tiden varit i blåsväder sedan han själv brutit mot Storbritanniens strikta utegångsförbud genom att resa över 40 mil bara några dagar efter att britterna uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet.

I nuläget är test- och smittspårningsprogrammet endast är i bruk i England har Storbritanniens övriga riskdelar Skottland, Wales och Nordirland meddelat att de snart kommer att ta liknande program i bruk.


Innehåll från GasumAnnons

”Biogas är en win-win-win för samtliga aktörer”

David Redin, Arla, och Mikael Antonsson, Gasum.
David Redin, Arla, och Mikael Antonsson, Gasum.

De flesta är överens om att det är hög tid att agera om vi ska kunna bromsa klimatförändringarna.  Nya bränslelösningar behöver införas på bred front för att minska utsläppen och alla lösningar behövs om vi ska ha en chans att nå våra mål. 

– Det duger inte att vänta – vi måste agera nu, och ställa om till alternativ som redan finns tillgängliga, säger Mikael Antonsson, Sales Director på Gasum.

En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige orsakas av transportsektorn. Målet är att dessa utsläpp ska minskas med 70 procent till 2030, men för att lyckas behöver samhället djärvt införa nya bränslelösningar. 

– Det finns en flora av olika alternativ och för att driva utvecklingen framåt är det viktigt att vi anammar en kombination av dem – alla behövs. Ett alternativ är biogas, ett bränsleslag som tillverkas lokalt, är tillgängligt här och nu och är gångbart både ur ett ekonomiskt, praktiskt och miljömässigt perspektiv.

Mikael konstaterar att gas som bränsle emellertid kan vara ett laddat ord. Vissa tror att det är farligt, men i själva verket är det ett väl beprövat bränsle som inte är farligare än något annat. Därför satsar nu Gasum stort på att bygga ut sitt stamnätverk, som täcker alla huvudstråk i Sverige. Totalt finns det nu 27 stationer för flytande biogas i Sverige och fler ska byggas.

– Detta är ett arbete vi gärna gör i direkt diskussion med åkerier eller andra lokala aktörer, för att kunna placera stationer där det är lämpligast för dem.

Unik cirkularitet hos Arla

Ett av de företag som valt att introducera biogas från Gasum i sin fordonsflotta är Arla. Samarbetet med Gasum präglas av en unik cirkularitet, där Arlagårdarnas gödsel förädlas till biogas som sedan används för att hämta mjölk eller leverera färdiga mejeriprodukter. 

– Vi kör idag på sex olika fossilfria bränslen, inklusive grön el. För långa och tunga transporter är biogas dock den enda hållbara lösning som är lämplig för våra behov. Det innebär en enorm klimatnytta, med en CO2-reduktion på hela 90 procent jämfört med traditionell diesel. Möjligheten att omvandla restprodukter från gårdarna är verkligen grädde på moset, säger David Redin, transportchef på Arla foods Sverige.

Introducerar Biogasrevolution 2.0

Arlas omställning mot biogas började redan 2019 och har visat sig vara ett mycket strategiskt val. Sett till total ägandekostnad är biogas det billigaste alternativet och är därtill förhållandevis stabilt. De som investerar i biogas får dessutom skattelättnader i tio år, vilket David anser är en stor trygghet. 

– Vi värnar om att vara 100 procent fossilfria och då är det skönt att veta att detta är en trygg satsning för framtiden. Därför ser vi nu mycket fram emot att gå in i projektet Biogasrevolution 2.0 tillsammans med Gasum, som är en stor och viktig aktör med planer på att expandera kraftfullt. Vårt gemensamma mål är att stärka biogasmarknaden i Sverige, något vi kallar det en win-win-win för samtliga aktörer, avslutar David.

Här läser du mer om Gasums lösningar

Här läser du mer om Arlas biogasinitiativ

 

Mer från Gasum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gasum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?