ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Världen 2020

Boris Johnson försöker få dimman att lätta

  • Foto: Sang Tan
  • Foto: Simon Dawson
  • Foto: Frank Augstein

Storbritannien avslutade decenniet med ett rafflande parlamentsval och börjar 2020 med att lämna EU. Men osäkerheten lyfter inte bara för att utträdet är klart.

Storbritannien lämnar till slut EU i slutet av januari. Efter att ha vunnit en övertygande majoritet i parlamentsvalet i december har premiärminister Boris Johnson nu mandat för sin brexitpolitik.

Sagan är dock långt ifrån slut. Det kommande året kommer att präglas av fortsatta förhandlingar om den framtida handelsrelationen. Trycket höjs ytterligare av Boris Johnsons löften om att få det hela överstökat till årsskiftet.

När nyårsskumpan tagit slut vaknar britterna alltså i en verklighet där stupet i form av ett abrupt avslut på relationen till övriga Europa i själva verket bara flyttats fram drygt ett år.

Att klara av förhandlingarna på mindre än ett år framstår mer som en utopisk dröm än en seriös strategi. I bästa fall kan Storbritannien få till ett knapphändigt avtal som täcker varuhandeln. Även det skulle vara en stor bedrift med den korta deadline den brittiska regeringen gett sig själv. Det är också långt ifrån det omfattande avtal som näringslivet efterfrågar.

Möjligtvis är hotet bara en förhandlingsstrategi. Huruvida Boris Johnson har is i magen blir sannolikt inte tydligt förrän i juli då ett beslut om en förlängning måste fattas.

Förhoppningen om att 2020 ska bjuda på mer arbetsro och mindre hysteri för de brittiska företagen tycks alltså ha fallit till föga. Det uppskruvade tonläget lär fortsätta i London och Bryssel.

Samtidigt skiftar agendan till att leverera inrikespolitik till en befolkning som sedan längre tröttnat på allt vad brexit heter. Det finns en lång önskelista med åtgärder, inte minst vad gäller det nationella sjukvårdssystemet.

Det finanspolitiska utrymmet är dock begränsat. Det oberoende budgetkontoret OBR halverade nyligen prognosen för årets budgetöverskott. Med de satsningar som utlovats under hösten finns få marginaler kvar till de finansiella mål finansministern Sajid Javid satt upp.

Överlag pekar det mesta mot en sval ekonomisk utveckling under året. Förutom att företagen fortfarande tyngs av osäkerhet möter Storbritannien en svagare extern efterfrågan. Låg produktivitetstillväxt lär leda till att ekonomin växer under sin potential.

Under 2019 har hushållskonsumtionen i stället varit drivande tack vare reallöneökningar och en fortsatt stark arbetsmarknad. Storbritannien går visserligen in i 2020 med den lägsta arbetslösheten sedan mitten av 1970-talet men löneökningarna ser ut att ha stagnerat. Detaljhandelsförsäljningen har samtidigt trappat av och utvecklats svagare än väntat.

Inflationen ser ut att landa under 2 procent nästa år vilket ger lite stöd åt reallöneutvecklingen. Det ger också centralbanken Bank of England en ursäkt att hålla en lätt hand på ratten. En räntesänkning ligger i farans riktning om utsikterna försvagas något.

Mjuk penningpolitik kan ge stöd åt börsen. Utvecklingen, både i form av avkastning och eventuella affärer bland Londons bolag, hänger dock mycket på pundet. Där är sikten framåt fortfarande dimmig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer