Annons

Boris Johnson: De var beredda på att jag kunde dö

Läkarna som behandlade Boris Johnson när han vårdades på intensivvårdsavdelning för covid-19 var förberedda på att behöva ge världen ett dödsbesked.

”Det var ett tufft läge, det kan man inte förneka”, säger den brittiske premiärministern.

Foto:Andrew Parsons/TT

Boris Johnson meddelade den 27 mars att han smittats av covid-19. Den 5 april lades han in för provtagning, men dagen efter försämrades hans tillstånd och han togs in på intensivvårdsavdelning.

Johnson vårdades under tre dagar med bland annat syrgasbehandling, men inte respirator.

”Jag mådde inte så fantastiskt bra och var medveten om att det fanns en beredskapsplan färdig. Läkarna hade alla sorters planer för vad de skulle göra om saker och ting gick riktigt illa”, säger han i en intervju med The Sun on Sunday.

Johnson säger att han var frustrerad över att inte bli bättre, mer eller mindre tvingades av läkare att skrivas in och att han själv inte insåg allvaret förrän läkarna diskuterade om huruvida de skulle använda respirator.

”De gav mig en ansiktsmask och litervis med syre.”

Johnson återgick till arbetet förra måndagen och i onsdags födde hans fästmö Carrie Symonds en son. Denne döps bland annat till Nicholas efter två av de läkare som behandlade honom, Nicholas Price och Nicholas Hart.

Det finns ännu ingen tidsplan för när det brittiska samhället öppnar igen efter de nedstängningar som skett för att begränsa smittspridningen.

Enligt The Telegraph ska Johnson presentera en plan nästa söndag. Enligt tidningen diskuteras möjligheterna att börja öppna skolor för yngre elever i England och Wales den 1 juni.

The Sunday Times uppger att de karantänregler som nu gäller bara kommer att lättas något under veckan, bland annat så att byggen kan återupptas och befolkningen kan vistas något friare utomhus.

186.600 personer i Storbritannien har konstaterats smittade, och närmare 28 500 människor har avlidit. Det innebär att landet ligger i stort sett jämsides med Italien som näst värst drabbat i världen, efter USA, sett till antalet dödsfall.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera