ANNONS:
Till Di.se
Brexit

Boris Johnson: Brexit ger hopp

Att ångra sig om brexit vore ett svek och kommer inte att ske, lovar Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

I ett tal i London i dag ska han samtidigt försöka trösta de som fortfarande vill vara kvar i EU.

Johnsons tal, planerat till klockan 13 i eftermiddag, är det första i en rad linjetal om brexit de närmaste veckorna från olika ministrar.

Premiärminister Theresa May talar på lördag – direkt efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredag. Sedan följer brexitministern David Davis, förre EU-ministern David Lidington och handelsministern Liam Fox.

Utrikesminister Johnson är en av de tyngsta brexit-förespråkarna i regeringen och kommer att tydligt säga nej till de som hoppas att de styrande i London ska ångra sig om EU-utträdet.

"Jag är rädd för att vissa människor håller på att bli allt mer beslutsamma om att försöka stoppa brexit. Jag anser att det vore ett förödande misstag som leder till permanenta och outrotliga känslor av svek", kommer Johnson att säga enligt utdrag ur talet som släppts på förhand.

"Vi kan inte och kommer inte att låta det ske", betonar utrikesministern.

Samtidigt manar han brexit-förespråkarna att "räcka ut handen" till bremain-sidan.

"Det räcker inte med att bara säga till remainarna: 'ni förlorade, släpp det'. Vi måste acceptera att många drivs av helt ädla anledningar, en verklig känsla av solidaritet med våra europeiska grannar och en vilja att Storbritannien ska lyckas", heter det i Johnsons tal, där han vill visa vägen mot ett "utåtriktat, liberalt och globalt Storbritannien".

"Jag ska i dag försöka analysera några av farhågorna (kring ett utträde) och så gott jag kan visa att de är ogrundade och att det i stället är motsatsen som är sann: brexit ger inte orsak till rädsla, utan till hopp", heter det från Boris Johnson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies