1515
Annons

Borg: Trump kommer lyfta tillväxten

Att Donald Trump vann presidentvalet i USA kommer att leda till bättre ekonomisk tillväxt i landet och inga större negativa effekter på världsekonomin.

Anders Borg
Anders Borg

Det sade Sveriges tidigare finansminister Anders Borg i SVT-programmet Min sanning som sändes på söndagen.

"Det Trump nu verkar lägga fram är ju ett keynesianskt stimulanspaket där man sänker skatter och investerar i infrastruktur. Det gör att vi får lite högre tillväxt i USA. Ställer han till med ett handelskrig blir det mer allvarligt, men jag tror inte att han gör det", sade Anders Borg.

Den tidigare finansministern tror snarare att den nya regeringen vidtar en del symbolåtgärder på handelsområdet.

"Sedan tror jag att det här leder till att USA får lite större underskott och det är dåligt för USA på lång sikt, men för de närmaste 2-3 åren betyder det här att vi får lite starkare ekonomisk tillväxt i världsekonomin och det tror jag inte är så dåligt", resonerade Anders Borg.

Han tycker att det fanns en överdriven bild i media kring hur det skulle fungera om Donald Trump blev president.

Anders Borg uppger sig visserligen ha starka invändningar mot Donald Trump ur politisk synvinkel, kring exempelvis vad han har sagt om mexikaner och kvinnor.

"Jag skulle aldrig ha röstat på honom, men jag tycker att man inte ska överdriva vad det här (Donald Trumps valvinst) har för effekter på världsekonomin. Jag tror tvärt om att det leder till lite bättre tillväxt", sade den tidigare finansministern.

Anders Borg sade i våras att han trodde att Donald Trump skulle vinna presidentvalet.

"Jag tror att vi går mot en situation där han på ett oerhört fult sätt kommer att köra sönder henne (Hillary Clinton)", sade han vid seminariet DI Bank i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?