Annons

Borg: En unik kris – ”historisk förändring till det sämre”

Anders Borg lovordar regeringens nya krispaket men efterlyser samtidigt ytterligare insatser för att stärka sysselsättningen. Den nuvarande krisen i världsekonomin är unik och det är en historisk förändring till det sämre, enligt den tidigare finansministern.

Anders Borg
Anders BorgFoto:TT

Regeringens nya krispaket är till stora delar en utbyggnad av de åtgärder som presenterades i förra veckan.

Staten tar över hela sjuklöneansvaret från arbetsgivarna, ett nytt system med korttidspermittering införs och företagen kan nu få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt.

Totalt omfattar krispaketet upp till 300 miljarder kronor, om det nyttjas fullt ut.

”Det är mycket bra att regeringen har reagerat med stor kraft och att programmet träder i kraft i närtid”, skriver Anders Borg på Facebook. 

Anders Borg efterlyser samtidigt ytterligare åtgärder för att stärka arbetsmarknaden och han vill bland annat se ett nytt, kraftigt jobbskatteavdrag.

Den tidigare finansministern anser också att regeringen måste sätta in åtgärder som stärker den svenska konkurrenskraften.

”Det effektivaste sättet att göra det är att kraftigt reducera bolagsskatten och att förbättra villkoren för investerare genom att sänka kapitalinkomstbeskattning kraftigt”, skriver han på Facebook.

Anders Borg uppmanar också regeringen att lägga ned planerna på att höja beskattningen av bankerna.

”Sverige har starka banker och i ett krisläge är det en avgörande skyddsvall för den övriga ekonomin. Den aviserade höjningen av beskattningen av bankerna borde således skyndsamt inställas”, skriver han. 

Coronakrisen kommer i ett läge där centralbankerna redan har skruvat ned sina räntor till noll eller nära noll och Anders Borg konstaterar att räntevapnet till stora delar har tömts på ammunition.

”Världsekonomin har aldrig tidigare i modern tid gått in i en bred avmattning utan att centralbankerna haft möjligheter att agera. Detta är en historisk förändring till det sämre”, skriver han.

Anders Borg konstaterar också att svensk export inte fått någon draghjälp av växelkursen den här gången, eftersom kronan, till skillnad från vid tidigare kriser i världsekonomin, inte har försvagats.

”Det enda instrument som nu kan användas är finanspolitiken”, skriver han.

Anders Borg anser att regeringen borde acceptera att de offentliga finanserna går med underskott både 2020 och 2021.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?