1515
Annons

Boprisfallen mattas av: ”Effekten till stor del psykologisk”

Efter de branta nedgångarna i somras visade bostadsmarknaden på en spretig utveckling i augusti. Priserna på bostadsrätter i framför allt Stockholm studsade upp medan villapriserna fortsatte att falla.

”Effekten vi ser på bostadsmarknaden till stor del psykologisk, när det gäller förväntningar på exempelvis räntor och energipriser”, säger Fredrik Kullgren, vd för Bjurfors.

Utvecklingen på bomarknaden var spretig i augusti.
Utvecklingen på bomarknaden var spretig i augusti.Foto:Fredrik Sandberg/TT; Fredrik Persson/TT

För riket i stort sjönk bostadspriserna med 0,2 procent i augusti jämfört med månaden innan, enligt ny statistik från Valueguard. Men skillnaden mellan bostadsrätter och villor var tydlig: bostadsrätterna steg med 0,6 procent medan villorna sjönk med 0,6 procent.

Prisuppgången på bostadsrätter berodde till stor del på att priserna i Stockholm studsade upp. Under de tre senaste månaderna har det varit rejäla nedgångar i huvudstaden, men i augusti ökade priserna med 1,4 procent.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser på uppgången som en rest från en volymmässigt svag sommarperiod och ett uppdämt behov för att byta bostad.

”Vi har troligtvis den största nedgången av bostadspriser bakom oss, även om vi ännu inte nått hela vägen till en stabilisering av marknaden”, säger han i en kommentar.

Valueguard har även undersökt prisförändringarna på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg under den första halvan av september. I Stockholm sjönk priserna ned med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent jämfört med hela augusti.

Noterbart är att siffrorna sammanställdes innan tisdagens oväntat höga räntehöjning från Riksbanken, vilket lär påverka marknaden framöver.

”Efter sommaren är fler i behov av att flytta och vi märkte av en säsongsmässigt högre efterfrågan på bostäder i augusti. Samtidigt fortsätter räntehöjningarna och vi har inte heller sett toppen av vare sig inflation eller elpriser. Tidigast under andra halvan av nästa år räknar vi med att bostadspriserna kan vända uppåt igen”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Han framhåller samtidigt att även om Riksbanken höjer räntan ännu mer, så kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare.

”För att minska svenskarnas oro för hur de stigande elpriserna ska påverka boendeekonomin behöver den nya regeringen agera tydligt och snabbt i energifrågan”, säger Marcus Svanberg.

Bland villorna stod Stockholm och Malmö för de största nedgångarna där priserna föll 0,7-,0,8 procent i augusti, som historiskt ofta varit en stark månad på villamarknaden. Göteborg höll dock emot med en prisökning på 0,2 procent.

Att villapriserna generellt backar beror till viss del på de höga energipriserna, säger Bjurfors vd Fredrik Kullman.

”Effekten vi ser på bostadsmarknaden till stor del psykologisk, när det gäller förväntningar på exempelvis räntor och energipriser. När man nu tittar på bostäder tar man ut effekten i förväg, lägger in det i kalkylen och får därmed mindre pengar att köpa själva bostaden för”, säger han.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera