Annons

Bopriserna ökar svagt efter inbromsningen

Boprisrallyt har stannat av de senaste månaderna. Men trots inbromsningen pekar kurvorna försiktigt uppåt, enligt de senaste siffrorna från Valueguard.

 

Bild:TT

Trots turbulensen i vår omvärld, med Brexit-omröstningen och valet av Donald Trump som ny president i USA, har det under en längre tid varit stabilt på den svenska bostadsmarknaden.

December följer samma mönster som tidigare och priserna ligger i princip stilla eller tickar på försiktigt uppåt. För både villor och bostadsrätter ligger spannet inom plus, minus en procent den senaste månaden, om man ser till riket som helhet.

Bostadspriserna gick upp med 1,1 procent i december enligt Valueguard, medan villapriserna backade med blygsamma 0,4 procent. Justerat för säsongseffekter gick Valueguards samlande bostadsprisindex upp med 1,3 procent.

Samtliga storstäder noterar små prisförändringar den senaste månaden, starkast går Göteborg med en uppgång för både villor och bostadsrätter på 1,5 procent. I Malmö och Stockholm är förändringarna små.

Även om man tittar på det senaste kvartalet är prisförändringarna relativt små, förutom i Malmö där bostadsrättspriserna stigit med nästan 6 procent.

Räknat på ett år har bostadsrättspriserna gått upp med 8 procent i landet som helhet enligt Valueguard, medan villapriserna stigit med nästan 9 procent.

I särklass störst har uppgången varit i Malmö (se tabell nedan), där priserna alltjämt är betydligt lägre än och Göteborg och Stockholm.

I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 5 procent de senaste tolv månaderna, jämfört med drygt 13 procent i Göteborg.

https://infogr.am/9667b603-7fce-4ec4-ad87-1939df708812

https://infogr.am/5103768c-6bc7-4ffe-b470-f92643650211


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?