Bopriserna klättrar – men det hårda testet kommer snart

Bostadspriserna har stigit det senaste året och fortsatte uppåt i våra storstäder under sommaren. 

Men många nyproducerade bostäder är fortfarande svårsålda och det verkliga testet kommer först om några veckor.

Nybyggda bostäder vid Torsplan i Stockholm.
Nybyggda bostäder vid Torsplan i Stockholm.Foto:Claudio Bresciani/TT

Att döma av den nya statistiken från Valueguard har det varit en stabil sommar på bostadsmarknaden, med relativt små prisrörelser.

Bostadsrättspriserna gick i juli upp med 0,7 procent medan villapriserna backade med 0,9 procent. I våra tre storstäder - Stockholm, Göteborg och Malmö - gick priserna upp över hela linjen i juli.

Samtidigt är utbudet lågt på sommaren och Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, tycker inte att det går att dra några säkra slutsatser utifrån sommarstatistiken.

”Det är först nu när utbudet snart exploderar som efterfrågan och marknadens stabilitet sätts på prov”, skriver han i en kommentar.

Erik Olsson tror att många bostäder som inte gick att sälja före sommaren snart kommer ut på marknaden igen, där det samtidigt finns ett stort utbud av nyproduktion.

”Vi räknar med att utbudet ökar kraftigt den närmaste tiden”, skriver han.

I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,8 procent i juli och de senaste tre månaderna har priserna gått upp med 2,1 procent.

Enligt Erik Olsson har försäljningen varit bra under sommaren samtidigt som ovanligt få bostäder har sålts före ordinarie visning i Stockholm.

”Att bara 28 procent av bostäderna som säljstartades i Stockholm under första halvåret har sålts gör att utbudet av nyproducerade bostäder fortsätter vara stort”, skriver han.

Även i Göteborg steg priserna i juli och starkast gick villamarknaden, med en uppgång på 1,6 procent. Villapriserna i Göteborg ligger nu 5,9 procent högre än vad de gjorde för ett år sedan, enligt Valueguard.

”I juli gjordes fler affärer än normalt och vi såg ett ökat intresse även för nyproduktion. Augusti har startat bra med mycket aktivitet hos både säljare och köpare”, skriver Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarföretaget Bjurfors i Göteborg, i en kommentar.

Starkast utveckling det senaste året av de tre storstäderna har Malmö haft och uppgången har fortsatt under sommaren. Räknat på ett år har villapriserna stigit med 7 procent i Malmö medan bostadsrättspriserna gått upp med 4,4 procent, enligt Valueguard.

Mattias Larsson, vd på Bjurfors i Skåne, beskriver temperaturen som ovanligt hög på den skånska bostadsmarknaden under sommaren.

”Dessutom var prisnivåerna högre än normalt i juli vilket innebär att vi snart är på samma nivå som innan prisfallet hösten 2017”, skriver han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?