1515
Annons

Bopriserna klättrar – men det hårda testet kommer snart

Bostadspriserna har stigit det senaste året och fortsatte uppåt i våra storstäder under sommaren. 

Men många nyproducerade bostäder är fortfarande svårsålda och det verkliga testet kommer först om några veckor.

Nybyggda bostäder vid Torsplan i Stockholm.
Nybyggda bostäder vid Torsplan i Stockholm.Foto:Claudio Bresciani/TT

Att döma av den nya statistiken från Valueguard har det varit en stabil sommar på bostadsmarknaden, med relativt små prisrörelser.

Bostadsrättspriserna gick i juli upp med 0,7 procent medan villapriserna backade med 0,9 procent. I våra tre storstäder - Stockholm, Göteborg och Malmö - gick priserna upp över hela linjen i juli.

Samtidigt är utbudet lågt på sommaren och Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, tycker inte att det går att dra några säkra slutsatser utifrån sommarstatistiken.

”Det är först nu när utbudet snart exploderar som efterfrågan och marknadens stabilitet sätts på prov”, skriver han i en kommentar.

Erik Olsson tror att många bostäder som inte gick att sälja före sommaren snart kommer ut på marknaden igen, där det samtidigt finns ett stort utbud av nyproduktion.

”Vi räknar med att utbudet ökar kraftigt den närmaste tiden”, skriver han.

I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,8 procent i juli och de senaste tre månaderna har priserna gått upp med 2,1 procent.

Enligt Erik Olsson har försäljningen varit bra under sommaren samtidigt som ovanligt få bostäder har sålts före ordinarie visning i Stockholm.

”Att bara 28 procent av bostäderna som säljstartades i Stockholm under första halvåret har sålts gör att utbudet av nyproducerade bostäder fortsätter vara stort”, skriver han.

Även i Göteborg steg priserna i juli och starkast gick villamarknaden, med en uppgång på 1,6 procent. Villapriserna i Göteborg ligger nu 5,9 procent högre än vad de gjorde för ett år sedan, enligt Valueguard.

”I juli gjordes fler affärer än normalt och vi såg ett ökat intresse även för nyproduktion. Augusti har startat bra med mycket aktivitet hos både säljare och köpare”, skriver Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarföretaget Bjurfors i Göteborg, i en kommentar.

Starkast utveckling det senaste året av de tre storstäderna har Malmö haft och uppgången har fortsatt under sommaren. Räknat på ett år har villapriserna stigit med 7 procent i Malmö medan bostadsrättspriserna gått upp med 4,4 procent, enligt Valueguard.

Mattias Larsson, vd på Bjurfors i Skåne, beskriver temperaturen som ovanligt hög på den skånska bostadsmarknaden under sommaren.

”Dessutom var prisnivåerna högre än normalt i juli vilket innebär att vi snart är på samma nivå som innan prisfallet hösten 2017”, skriver han.

Svalt intresse för fritidshus: ”Påtaglig förändring”

Intresset för att köpa fritidshus har svalnat jämfört med de glödheta pandemiåren, enligt mäklarbranschen. Även utbudet är mindre.

Men när det gäller bostadsrätter och villor väntas ett rekordutbud till hösten till följd av en försiktigare marknad.

Sommarstuga på västkusten.
Sommarstuga på västkusten.Foto:Lars Johansson

När det blev svårare att resa utomlands och andra restriktioner infördes sköt försäljningarna av fritidshus i höjden. Många som hade gått i säljtankar passade också på att göra slag i saken när intresset ökade, enligt bostadssajten Hemnet.

”Nu när restriktionerna är bortplockade ser vi en mycket lägre aktivitet på fritidshusmarknaden, på alla plan. Utbudet, antalet försäljningar och antalet publicerade annonser har minskat”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

Även vid Fastighetsbyrån märker man ett tydligt skifte när det gäller fritidshusen.

”Vi har definitivt sett en påtaglig förändring jämfört med den glödheta marknad som vi hade under pandemiåren 2020 och 2021”, säger Johan Vesterberg som är PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Under sommarmånaderna juni och juli gick antalet fritidshusförsäljningar på Fastighetsbyrån ned med 19 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har antalet försäljningar dalat 22 procent.

Den nedåtgående trenden bekräftas även av Andreas Moritz som är vd på Skandiamäklarna.

”När det gäller försäljningen av fritidshusen är vi tillbaka på 2018 och 2019 års nivåer. Utbudet på fritidshus har också varit lågt hittills i år och jag tror att det kommer att fortsätta att vara det under resten av året”, säger Andreas Moritz till TT.

Som exempel kan nämnas att det i juni 2021 såldes 1 037 fritidshus runtom i landet, att jämföra med de 780 försäljningar som ägde rum i juni i år. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. 

När det gäller utbudet av villor och bostadsrätter är läget annorlunda.

”En hel del talar för en rekordhög nivå på utbudet senare i augusti och i början på september. Med rekordsiffror menar vi de högsta sedan 2013, det vill säga så långt tillbaka som Hemnet har data”, säger Erik Holmberg.

På Skandiamäklarna förväntar man sig också ett stort utbud under hösten.

”Dels har vi de som inte sålde i våras och som har avvaktat inför sommaren för att nu när hösten närmar sig lägga ut sina bostäder till försäljning igen – tillsammans med alla de övriga som har tänkt sälja nu i höst”, säger Andreas Moritz.

Samtidigt fortsätter priserna på bostäder att rasa. Priserna kan enligt bedömare i branschen bli hela 20 procent lägre än förra årets toppnotering.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera