Annons

Bopriserna klättrade i augusti – jättelyft för villor

De svenska bostadspriserna fortsätter att klättra - villapriserna drog iväg med 2,3 procent i augusti.

”Det är en väldigt stor aktivitet”, säger Mattias Larsson, vd för mäklarbyrån Bjurfors Skåne, om bostadsmarknaden.

Foto:TT

Nya siffror från Valueguard visar att bostadspriserna steg med totalt 1,7 procent i augusti jämfört med föregående månad.

Det är främst villapriserna som dragit iväg, med en ökning på 2,3 procent i genomsnitt. Bostadsrätterna har också ökat, men med den något blygsammare siffran 0,7 procent.

”Det är väldigt tydligt att det är många som har en tilltro till en positiv bostadsmarknad och av den anledningen törs göra bostadskarriär nu. Det gäller hela landet”, säger Mattias Larsson, vd för mäklarbyrån Bjurfors Skåne.

Att priserna på bostadsmarknaden fortsätter blomstra tror Mattias Larsson bland annat beror på de fortsatt låga räntorna.

”Det finns inget i dag som tyder på att räntorna ska gå upp, oavsett om vi går in i en normal konjunktur eller lågkonjunktur”.

Landets storstäder följer den nationella trenden. I Malmö, Stockholm och Göteborg har både villapriserna och bostadsrättspriserna klättrat under augusti. 

Vad gäller bostadsrätter står Göteborg för den största uppgången där priserna steg med 1 procent. Motsvarande siffror i Malmö och Stockholm visar en ökning med mer måttliga 0,5-0,7 procent.

”Hösten har inletts starkt med fler nya köpare och säljare i Göteborg. Fler avslut görs innan bostäderna når den publika marknaden. Även nyproduktion går bättre än tidigare”, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

På villamarknaden är det Malmö som sticker ut med en ökning på 1,9 procent. Det senaste året har villapriserna i Malmö stigit med 4,6 procent, vilket är i nivå med tidigare rekordnoteringar.

”Den procentuella ökningen i Malmö beror främst på att vi kommer från lägre prisnivåer”, säger Mattias Larsson på Bjurfors Skåne och forsätter:
”Men jag vill verkligen påvisa att vi har haft en exceptionell bostadsmarknad under hela sommarperioden och hösten. Det är en väldigt stor aktivitet, både på köpar- och säljarsidan.”

Statistiken för inledningen av september visar på ett stillastående läge för Stockholm och en prisuppgång på 1 procent i Göteborg, medan det i Malmö än så länge inte finns några siffror.

Resten av året väntas bjuda på fortsatta prisuppgångar.

”Ser vi på bostadsmarknaden i närtid så tror vi på en fortsatt prisutveckling uppåt med ett par procentenheter, både för villor och bostadsrätter”, spår Mattias Larsson. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?