1515

Bopriserna klättrade i augusti – jättelyft för villor

De svenska bostadspriserna fortsätter att klättra - villapriserna drog iväg med 2,3 procent i augusti.

”Det är en väldigt stor aktivitet”, säger Mattias Larsson, vd för mäklarbyrån Bjurfors Skåne, om bostadsmarknaden.

Foto:TT

Nya siffror från Valueguard visar att bostadspriserna steg med totalt 1,7 procent i augusti jämfört med föregående månad.

Det är främst villapriserna som dragit iväg, med en ökning på 2,3 procent i genomsnitt. Bostadsrätterna har också ökat, men med den något blygsammare siffran 0,7 procent.

”Det är väldigt tydligt att det är många som har en tilltro till en positiv bostadsmarknad och av den anledningen törs göra bostadskarriär nu. Det gäller hela landet”, säger Mattias Larsson, vd för mäklarbyrån Bjurfors Skåne.

Att priserna på bostadsmarknaden fortsätter blomstra tror Mattias Larsson bland annat beror på de fortsatt låga räntorna.

”Det finns inget i dag som tyder på att räntorna ska gå upp, oavsett om vi går in i en normal konjunktur eller lågkonjunktur”.

Landets storstäder följer den nationella trenden. I Malmö, Stockholm och Göteborg har både villapriserna och bostadsrättspriserna klättrat under augusti. 

Vad gäller bostadsrätter står Göteborg för den största uppgången där priserna steg med 1 procent. Motsvarande siffror i Malmö och Stockholm visar en ökning med mer måttliga 0,5-0,7 procent.

”Hösten har inletts starkt med fler nya köpare och säljare i Göteborg. Fler avslut görs innan bostäderna når den publika marknaden. Även nyproduktion går bättre än tidigare”, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

På villamarknaden är det Malmö som sticker ut med en ökning på 1,9 procent. Det senaste året har villapriserna i Malmö stigit med 4,6 procent, vilket är i nivå med tidigare rekordnoteringar.

”Den procentuella ökningen i Malmö beror främst på att vi kommer från lägre prisnivåer”, säger Mattias Larsson på Bjurfors Skåne och forsätter:
”Men jag vill verkligen påvisa att vi har haft en exceptionell bostadsmarknad under hela sommarperioden och hösten. Det är en väldigt stor aktivitet, både på köpar- och säljarsidan.”

Statistiken för inledningen av september visar på ett stillastående läge för Stockholm och en prisuppgång på 1 procent i Göteborg, medan det i Malmö än så länge inte finns några siffror.

Resten av året väntas bjuda på fortsatta prisuppgångar.

”Ser vi på bostadsmarknaden i närtid så tror vi på en fortsatt prisutveckling uppåt med ett par procentenheter, både för villor och bostadsrätter”, spår Mattias Larsson. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?