1515

Bopriserna fortsätter stiga – men mäklare varnar för prispress

Prisuppgångarna på bostäder fortsatte i maj i hela landet, enligt färsk statistik från Valueguard. Men ett stigande utbud i kombination med återinförandet av amorteringskravet senare i sommar väntas dämpa utvecklingen, enligt experterna.

”I ett läge där bostadspriserna är högre än någonsin krävs en hel del för att försvara prisnivån vi redan har”, skriver mäklaren Erik Olsson i en marknadskommentar.

Foto:TT

Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden steg 1,4 procent i maj sett till hela landet, där priserna på bostadsrätter steg 0,8 procent medan villapriserna lyfte 1,7 procent.

Efterfrågan på villor, framför allt i storstadsområdena och i synnerhet i Stockholm, förblir hög där priserna ökade med 1,8 procent i maj.

Enligt halvmånadsindexet ser prisutvecklingen hittills under sommaren däremot ut att ha dämpats, med en prisökning på 0,1 procent för bostäder i Stockholm och 0,8 procent i Göteborg jämfört med hela maj.

Efter ett kraftigt rally, har priserna nu nått en punkt där en avmattning bör vara att vänta, enligt fastighetsmäklaren Bjurfors Stockholms vd Fredrik Kullman.

”För varje vecka som går med stigande priser blir det allt färre som kan vara med och konkurrera samtidigt som allt fler känner att det kanske är bättre att vänta och hoppas på en nedgång. Nu tror jag inte att vi kommer att få se fallande bostadspriser. Rekordlåga räntor och stark underliggande efterfrågan ger stöd. Men däremot tror jag på en inbromsning och utplaning. Bostadspriser som stiger 20-25 procent i årstakt är ohållbart”, säger han i en kommentar till Valueguards månadsstatistik.

Även i Göteborg och Malmö fortsatte priserna att stiga i maj med 0,8 respektive 1,3 procent för villor, samt 0,6 respektive 0,9 procent för bostadsrätter. Ett fortsatt stigande utbud när säsongsmässiga effekter vanligtvis sänker antalet objekt till salu, tyder dock på en kommande prispress, enligt Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne.

”Fortsätter det så här kommer vi inom ett par veckor ligga på samma utbudsnivåer som för ett år sedan och det kommer i så fall sätta press på priserna”, säger han.

Erik Olsson på fastighetsmäklaren med samma namn förväntar sig att marknaden konsoliderar sig inför återinförandet av amorteringskravet i augusti.

”Det vore bra om det (återinförandet av amorteringskravet Di:s anm.) inte kombineras med en oro för stigande räntor eller minskade ränteavdrag. En kombination av alla tre kan bli utmanande. I ett läge där bostadspriserna är högre än någonsin krävs en hel del för att försvara prisnivån vi redan har”, skriver han i en marknadskommentar.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?