1515

Bopriserna fortsätter ner – ”nu handlar allt om längden på krisen”

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter neråt, om än i långsam takt. Störst fall syns på bostadsrätterna i Stockholm.

”Det är inte så konstigt att vi får några procents rekyl utifrån den oro som är. Man får inte glömma att det gick brant uppför i Stockholm under hösten och i början på året. Det är den uppgången som kapas nu”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Valueguards Hox-index visar att bostadspriserna föll 2 procent under april. Störst fall står bostadsrätterna för där priserna i Stockholm gick ner nästan 4 procent - och i Göteborg och Malmö omkring 3 procent. 

Villapriserna står däremot emot coronaoron väl och har bara fallit 1 procent under april. Sett till de senaste tre månaderna har villapriserna mer eller mindre stått stilla, enligt Valueguards siffror. 

”Vi ser återigen en skillnad på villamarknad och bostadsrättsmarknad, det kanske har att göra med innerstad och ytterområden. Det känns fortfarande som att villamarknaden är ganska opåverkad av det som sker”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån till Di. 

Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg, tror inte på några större prisfall framöver. De låga räntorna och den tillfälliga amorteringsfriheten ger stöd till marknaden, men allt hänger på hur länge coronakrisen varar.

”Corona tynger och skapar fullt naturligt oro på bostadsmarknaden, men förutsatt att krisen inte blir långvarig tror jag inte vi kommer få se ett större prisfall. Bostadsbyggandet fortsätta bromsa in i år, vilket ytterligare stärker den underliggande efterfrågan. I Göteborg har köpare och säljare också snabbt anpassat sig till det nya läget. I mars och april sålde vi fler bostadsrätter än motsvarande period i fjol. Villamarknaden håller emot prisnedgången ännu bättre med ett lågt utbud för säsongen”, säger Sven-Erik Kristensen i en kommentar.

Fastighetsbyråns vd Johan Engström är förvånad över att bostadsmarknaden inte har tagit mer stryk än så här.

”Ett par tre månader in i de här oroliga tiderna kan jag ändå säga att bostadsmarknaden är stabil, där ränteläget säkert har stor påverkan. Vi får inte glömma att vi har ett extremt lågt ränteläge där räntekostnaden oftast avgör din situation”.

Men en uttagen kris med många förlorade jobb kan såklart vända upp och ner även på en bostadsmarknad med låga räntor, tillägger Johan Engström.

”Nu handlar allt om längden på krisen. Börjar vi se en ännu större påverkan på arbetstillfällen, om varsel och permitteringar övergår i en rejäl arbetslöshet, ja då kanske den här nedgången på 10 procent infaller på sikt. Men just nu råder ingen dramatik, det vi ser är en liten rekyl på uppgången vi såg i höstas och i början på året.”

På flera mäklarbyråer noterar man en långsammare försäljningsprocess. Erik Olsson Fastighetsförmedling är en av dem:

”Vi säljer många bostäder, men försäljningarna tar längre tid trots att vi har många visningsbesökare. Renoveringsobjekt missgynnas av att det är svårare att finansiera renoveringen med separata banklån än att låna lite mer till en fräsch bostad från början”, skriver fastighetsförmedlingen i en kommentar.

Även hos Bjurfors i Skåne ser man att försäljningarna drar ut på tiden och pekar ut de mindre lägenheterna som förlorare om pandemin blir utdragen.

”Försäljningarna tar längre tid och budpremien har sjunkit, men det fortsätts att göras affärer. Faktum är att Bjurfors Skåne under april förmedlade mer än 20 procent fler bostäder jämfört med samma period i fjol. Men blir pandemin långdragen kommer vi nog få se en avmattning och det är framför allt mindre lägenheter som riskerar påverkas negativt eftersom förstagångsköpare i högre grad drabbas av varsel och permitteringar”, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, i en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?