Bopriserna faller igen – ”ytterligare prispress” hotar

”Om inte efterfrågan hänger med står vi inför ytterligare prispress.”

Den menar Länsförsäkringars vd Marcus Svanberg efter ytterligare en månad av sjunkande priser på bostadsrätter.

Foto:TT

Utbudet av bostadsrätter fortsätter att öka efter den osäkra våren. Fler har valt att skjuta fram sina försäljningar i spåren av coronakrisen vilket bidragit till ett rekordutbud av bostadsrätter under maj. Siffror från Hemnet visar att det i slutet av maj fanns 15.411 bostadsrätter ute till salu, vilket är 5 procent fler än motsvarande period i fjol som då var rekord.

”Om inte efterfrågan hänger med står vi inför ytterligare prispress. Det är dumt att blunda för den risken. Vi förväntar oss dock hög aktivitet på bostadsmarknaden i sommar, när fler semestrar hemma och har tid att planera en eventuell flytt”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I samtliga storstadsregioner sjönk bostadsrättspriserna under maj, men mest i Stor-Stockholm som visar en nedgång med 3 procent. I centrala Stockholm och centrala Malmö backade priserna med 2 procent och i övriga storstadsområden sjönk de med 1 procent. Bostadsrättspriserna i riket som helhet visar en nedgång med 2 procent senaste månaden, medan de ökat med 3 procent på helårsbasis.

Erik Olsson Fastighetsförmedling tar fasta på oron för en lågkonjunktur i sin kommentar till prisutvecklingen.

”Förväntningar om sänkta bostadspriser och ett stort utbud gör att efterfrågan dämpas. Då blir det svårare att behålla balansen på bostadsmarknaden. Inte minst efter sommaren kan det leda till ett utmanande utbudsöverskott som blir svårt att få bort om det sammanträffar med en sämre ekonomi med lägre sysselsättning och negativ marknadspsykologi”, säger kommunikationschef Johan Nordenfelt i en kommentar.

Men han konstaterar samtidigt att marknaden stått emot ”förvånansvärt väl” under de månader som gått av coronakrisen.

”Bostadsmarknaden är fortfarande förvånansvärt oberörd av coronapandemin. Särskilt där bostadspriserna är höga leder ekonomisk osäkerhet och förväntningar på sänkta bostadspriser snarare till att det säljs färre bostäder än till att priserna går ner.”

Fastighetsbyråns vd Johan Engström pekar ut de unga med hög belåningsgrad som en extra utsatt målgrupp.

”Vi kan se en viss coronaeffekt på marknaden i maj, bland annat med färre försäljningar i storstäderna än förra året. Personer med hög belåning och små marginaler verkar påverkas mest. Därför är det också naturligt att vi ser en nedgång på bostadsrätter, framför allt mindre”, säger han.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?