ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Boomerang i konkurs

Efter flera år av svikande lönsamhet har klädkedjan Boomerang kört i botten och konkursen är ett faktum. ”Det känns fruktansvärt”, säger Boomerangs vd Peter Bolinder.

Klädkedjan Boomerang har ansökt om konkurs efter flera år av svikande lönsamhet. Enligt Peter Bolinder, vd för Boomerang, förklaras det med ett förändrat marknadsläge.

”Konsumenterna har ett nytt köpbeteende. Den digitala köpkanalen växer även för oss, men vi sitter med en för tung butiksstruktur som vi inte kan anpassa efter marknadsförutsättningarna”, säger han.

2016 noterade bolaget ett bottenår med en omsättningen på 137 miljoner kronor och en förlust på dryga 31 miljoner kronor. Sedan 2012 har resultatet fallit allt längre under minusstrecket och bolaget har länge tampats med stora goodwillavskrivningar. Under 2016 tillfördes 26 miljoner kronor i aktieägartillskott och bolaget hade förhoppningar om att 2017 skulle bli året då siffrorna året gick upp på svart, men så har fallet alltså inte blivit.

Trots ansträngningar att slimma organisationen med en minskad personalstyrka och nya chefer på flera nyckelpositioner, har bolaget inte lyckats vända utvecklingen.

”Vi har gjort allt som står i vår makt, men nu sitter vi i den här situationen”, säger Peter Bolander.

Boomerang grundades 1976 av Kenneth Andram och Peter Wilton. 2014 köpte Gant-grundaren Lennart Björk in sig i Boomerang genom familjebolaget New Moon, där även sönerna Jonas Björk och Mathias Björk är engagerade. New Moon är än idag huvudägare i bolaget tillsammans med Old River och Peter Bolinder.

Klädmärket driver 16 egna butiker, en webbutik och samarbetar med 70 fristående återförsäljare. Förutom i Sverige, säljs kläderna även i Finland och Norge. Konkursen berör moderbolaget Boomerang AB samt de helägda dotterbolagen Boomerang International AB och Boomerang Retail AB.

Framtiden är nu oviss, enligt Peter Bolinder.

”Vi hoppas att få göra om det här i mindre format, men just nu har vi fullt upp med att ta hand om våra medarbetare som är chockade över det som har hänt. Det känns fruktansvärt”, säger han.

Den 20 februari ska ett edgångssammanträde hållas för de tre bolagen.


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies