1515

Boom i Pajala – men nu hotas gruvan: ”Vi står inför en systemkollaps”

KAUNISVAARA. Under hösten avgörs Pajalagruvans öde i domstol. Fallet är en av flera uppmärksammade tillståndsprocesser som pågår just nu.

”Vi står inför en systemkollaps för hela den svenska gruvprövningen”, säger riksdagsledamoten Linda Modig (C).

Gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Till höger platschefen Åsa Allan i gruvans anrikningsverk.
Gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Till höger platschefen Åsa Allan i gruvans anrikningsverk.Foto:Jens Kärrman; Jesper Frisk

Maskinerna går för högtryck i Kaunis Irons gruva i Kaunisvaara, norr om Pajala. Höga järnmalmspriser gör att omsättningen väntas landa på tre miljarder kronor i år, en ökning med 50 procent jämfört med 2020.

Omkring 500 personer jobbar i gruvan och i Pajala är det högkonjunktur. Den tidigare kriskommunen har en arbetslöshet på 4,3 procent, bland de lägsta noteringarna i landet. 

”Vi är i nivå med Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. När jag pratade med Arbetsförmedlingen kunde de inte hitta en lägre siffra för Pajala historiskt”, förklarar Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron. 

Få hade kunnat förutspå den utvecklingen när gruvföretaget Northland, som grundade gruvan i Pajala, gick i konkurs under uppmärksammade former 2014. Sedan omstarten för tre år sedan, med nytt namn och nya ägare, har gruvan varit mycket lönsam. 

Ändå är minerna sammanbitna den här fredagen när en grupp riksdagsledamöter och lokala politiker besöker dagbrottet i byn Kaunisvaara. 

Under hösten 2021 står gruvans hela existens på spel. Under fyra veckor ska Mark och miljö-domstolen i Umeå behandla två mål som berör gruvföretaget. 

Kaunis Iron vill utvidga verksamheten med ytterligare två dagbrott, vilket ska prövas. Samtidigt har Naturvårdsverket begärt att Kaunis Irons nuvarande tillstånd dras tillbaka. Tillståndet är detsamma som den tidigare ägaren Northland fick 2010, men Naturvårdsverket menar att det inte gäller längre. Vinner Naturvårdsverket är gruvepoken i Pajala av allt döma över. 

”Det gäller inte bara oss. Det skulle skapa oro för alla industrier med ett gällande tillstånd. Hur många andra tillstånd skulle hänga löst om det är möjligt att dra tillbaka tillstånd”, säger Åsa Allan. 

Tillståndsfrågorna var huvudämnet när fem riksdagsledamöter från Norrbotten och kommunalråden från Pajala besökte gruvan på fredagen. Kaunis Iron är precis som många andra gruvföretag frustrerade över processen, som är både långdragen och snårig. Under den pågående tillståndsansökan är vattenfrågorna det största tvistemålet. 

Foto:Jens Kärrman

Under processen har flera myndigheter gett motstridiga besked. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten har avstyrkt fortsatt gruvverksamhet medan expertmyndigheten Sverige Geologiska undersökningar, SGU, gett sitt bifall. Flera myndigheter har valt att inte vara med på samråd och deltog inte i den förberedande förhandlingen. Ändå har de krävt fler kompletteringar i sista stund, eller till och med för sent, vilket dragit ut processen ytterligare.

”Jag upplever att industrin i norra Sverige är på tå och vill vara med och bidra till omställningen. Men ska vi lyckas med det kan vi inte ha det så här när det gäller tillståndsfrågorna”, säger Åsa Allan.

Politikerna på plats är eniga om att något måste göras och det snabbt.  

”Jag tror det är otroligt viktigt med politiska signaler, att den här näringen är viktig för Sverige och inte minst vår del av Sverige. Får vi inte ut den politiska signalen ut till myndigheten tror jag inte det kommer att förändras”, säger Mattias Karlsson (M). 

”Risken är att vi inte är en gruvnation längre, att etableringar sker någon annanstans, i länder där det inte ställs lika höga miljökrav. Jag tycker att vi ska bryta viktiga och kritiska mineraler i Sverige. Vi är duktiga på det och har höga krav”, säger Ida Karkiainen (S). 

Linda Modig (C) beskriver gruvprövningen som en systemkollaps. 

”Det vi har hört i dag är olika symtom för att gruvprövningen klappat ihop”, säger hon. 

Linda Modig menar att en rad faktorer samverkar. Det handlar om att myndigheterna inte tar sitt ansvar, att domstolsprocesserna tillåts dra ut på tiden samtidigt som regeringen låter ärenden samla damm i regeringskansliet. Till det finns ett lapptäcke av nya EU-direktiv. 

”Vi har ett system som egentligen inte är så dum. Felet är att myndigheter och regering slutat tillämpa det för att det är så obekvämt att ta i frågorna. Det är en del av systemkollapsen”, säger Linda Modig.

Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron, efterlyser tydligare tillståndsprocess med deadlines som alla måste följa, även myndigheter. 

”Som det är i dag finns det inga tidsbegränsningar för myndigheterna. Det behöver styras upp, med tydligare krav på alla parter”, säger hon. 

 

Di besökte gruvan i Pajala när den startade upp på nytt 2018. Se inslaget här:

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?