Annons

Boom för lån till renoveringar

Vart tredje hushåll har lånat för att renovera sin bostad. Det är den högsta siffran på fyra år.

Samtidigt är det en mindre grupp som lånar till lyxkonsumtion.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT, Fredrik Sandberg

Med hjälp av Demoskop har SEB följt intresset för renovering med lånade pengar i över ett decennium. I början av mars i år uppgav 31 procent att de har tagit lån för renovering eller ombyggnad de tre senaste åren.

Det är ett markant uppsving jämfört med de senaste åren då vart femte hushåll har satsat på lånerenovering. Man får gå tillbaka till 2014 och 2011 för att hitta en så hög siffra som 30 procent.

”Svenskarna sätter stort värde på en hög boendestandard samtidigt som många just nu har en bra ekonomi. Dessutom eldar både Riksbanken och regeringen på med en expansiv penning- och finanspolitik”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

”Många hushåll har därmed fått en förbättrad privatekonomi och väljer att öka sin boendestandard genom renovering. De låga räntorna gör att lånen till renoveringar inte tar särskilt mycket av hushållens konsumtionsutrymme.”

Kan en liten låneboom ha triggats fram av de skärpta amorteringsreglerna som började gälla den 1 mars?

”På marginalen kan även striktare kreditregleringar ha spelat en roll, det vill säga att ett antal hushåll vill passa på att låna till amorteringen innan reglerna skärps”, säger Jens Magnusson.

Ser man till åldersfördelningen är det flest som lånar till renovering i gruppen 25 år till 49 år. Nästan fyra av tio har utökat sitt bostadslån.

”Det är i den åldern man oftast bildar familj, flyttar till ny bostad och känner ett behov av att renovera och bygga ut. Många är beredda att ta sig an en hel del renoveringar i början av sin bostadskarriär samtidigt som man då ofta saknar större sparkapital”, säger Jens Magnusson.

Andelen pensionärer som lånar till renovering är lägre, bara 22 procent över 66 år gör det.

Om låntagarna delas upp i inkomstgrupper är det låginkomsttagare som är mest benägna att utöka bostadslånet för renovering, 35 procent utökar lånet. Lägst intresse finns hos höginkomsttagare där bara 24 procent har höjt sin kredit.

När det gäller att använda bostaden som bankomat, det vill säga ta lån för resor, bilar, båtar eller andra kapitalvaror, är det 7 procent som gjort det. Andelen har pendlat mellan 5 och 10 procent under det senaste decenniet.

Tror du att lyxkonsumtion med lånade pengar förändras med stigande räntor eller amorteringskravet?

”Så länge räntorna är låga, konjunkturen bra och disponibla inkomsterna ökar, hålls nog även den här konsumtionen uppe”, säger Jens Magnusson.

Men framöver räknar SEB:s privatekonom med ett fallande intresse.

”I takt med att räntorna normaliseras, de nya kreditrestriktionerna börjar bita och konjunkturen så småningom försvagas så kommer också den lånefinansierade konsumtionen att klinga av”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?