1515

Booli: Större köpintresse på Stockholms borättsmarknad

Köparintresset återvänder nu till svensk bostadsrättsmarknad, särskilt i Stockholm. Antalet budgivare och antalet bud per lägenhet är nu högre än förra hösten och störst skillnad syns just i Stockholm.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det visar statistik från bostadssajten Booli som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. 

"I Stockholms kommun lades det i snitt 11,6 bud per budgivning förra veckan, vilket är ganska mycket. Vi ser både att antalet bud och antalet personer som budar på lägenheterna är högre just nu än vad de var samma period förra året, även om budgivningarna fortfarande är svalare jämfört med samma period 2016", säger Matilda Adelborg, pressansvarig vid Booli, till Nyhetsbyrån Direkt.

Antalet bud per lägenhetsannons sjönk tydligt förra hösten och var tidigare i år långt under fjolårets nivåer. De senaste veckorna har antalet bud dock varit fler än i fjol, framför allt i Stockholms kommun. Samma sak gäller för antal budgivare, som minskade förra hösten, men som nu repat sig och de senaste veckorna varit fler än motsvarande tid i fjol.

Andelen prissänkta lägenheter är dock på en fortsatt hög nivå, dessutom högre än i fjol. 

"En hög andel lägenheter är prissänkta. Det är en trend vi sett hela året och gäller både i Stockholm och landet i stort. Köparna lever inte riktigt upp till de prisförväntningar säljarna har", säger Matilda Adelborg.

Den höga andelen prissänkningar beror åtminstone delvis på att säljare sätter högre utgångspriser, kanske för att ta höjd för att det inte blir lika mycket budgivningar som tidigare. 

Medan prissänkningarna ökat totalt i Sverige efter sommaren har andelen varit ganska stabil i Stockholm, vilket är en stor skillnad mot förra hösten då andelen prissänkta lägenheter i stället sköt i höjden. Det kan också noteras att det sedan mitten av april har varit en lägre andel prissänka lägenheter i Stockholm än i hela Sverige.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är en stor skillnad på marknaden i år jämfört med förra hösten.

"Det är mycket stabilare, vilket är lite överraskande med tanke på att utbudet är fortsatt högt. För ett år sedan hade vi inte heller det nya amorteringskravet och bankerna har sedan dess blivit mer restriktiva i sin utlåning. Det är ett styrketecken att marknaden nu absorberar utbudet trots att det borde vara mer utmanade att finansiera ett bostadsköp i år än förra året", säger han.

Han säger att säljare som nu accepterar den nya lägre prisnivån bidrar till att balansera marknaden, samtidigt som det finns ett stort köpintresse.

"Efterfrågan är stark, många vill ha en bostad. Vi har också gott om visningsbesökare i Stockholm", säger Erik Olsson.

På torsdag klockan 9 väntar Valueguards bostadsprisstatistik för september. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?