1515
Annons

Bonnierkoncernen styckas - blir självständiga dotterbolag

Mediekoncernen Bonnier styckas upp genom att dagens affärsområden blir självständiga dotterbolag.

Ordförande Carl-Johan Bonnier öppnar samtidigt för att helt eller delvis sälja ut ytterligare verksamheter. 

Carl-Johan Bonnier och Tomas Franzén om nyheter inom bonnierkoncernen.
Carl-Johan Bonnier och Tomas Franzén om nyheter inom bonnierkoncernen.Foto:Jonas Eng

I juli i år beslutade Bonnier att sälja sitt största affärsområde, Broadcasting, till telekombolaget Telia för 9,2 miljarder kronor. Trots att affären inte är avslutad - den konkurrensrättsliga prövningen väntas pågå till nästa år - har den fått mediekoncernen att fundera över sin framtida struktur.

Familjen Bonnier har nu beslutat att stycka upp koncernen i självständiga dotterbolag med ett mindre ägarbolag. Planen är att den nya strukturen ska vara på plats den 1 januari 2019.

"I och med den här affären med Telia har vi beslutat att strukturera om mediekoncernen Bonnier till en företagsgrupp med självständiga bolag med egna ledningar, styrelser och balansräkningar", säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier, till Di.

"Vi tror att med den finansiella styrka som nu Bonnier får i samband med försäljningen så har vi en bra förutsättning för att de här dotterbolagen, våra tidigare affärsområden, kan utvecklas på ett positivt sätt med en mycket större rörlighet när beslutsfattande och ansvaret förs långt ut i verksamheten. Så det är grunden till den nya strukturen, att vi försöker få en dynamisk effekt och större tillväxt och större ansvar för de här dotterbolagen", fortsätter han.

Förändringen innebär att rollen som koncernchef försvinner. Den nuvarande koncernchefen Tomas Franzén kommer dock att stanna kvar som styrelseordförande i tre av de blivande dotterbolagen: News, Adlibrisgruppen och Broadcasting som alltså är på väg att säljas till Telia.

"Broadcasting står för en tredjedel av koncernens omsättning, så det blir ganska naturligt att fundera på överbyggnaden och strukturen när man faktiskt säljer bort en hel tredjedel av verksamheten", säger Tomas Franzén.

Förutom att den nya strukturen ska göra verksamheterna mer snabbfotade handlar det också om att öka ansvaret på de enskilda verksamheterna att bära sina kostnader.

Vad kommer det här innebära för de mindre lönsamma affärsområdena, som inte längre kan hållas under armarna av koncernen på samma sätt?
"Det är en sådan fråga som ägarbolaget får arbeta med, det är en fråga om kapitalallokering från ägarbolagets sida. Men företagen ska klara sig själva, det är så att säga förutsättningen", säger Carl-Johan Bonnier.

Hur ser Bonniers tålamod ut med de mindre lönsamma affärsområdena, som nu blir självständiga bolag?
"Det beror lite på, men våra grundvärden är fortfarande att försvara det fria ordet och jobba inom förlags- och tidningsverksamhet. Det är klart att vi kommer att ha en flexibilitet, men det finns grader i flexibiliteten. Vi har en tradition inom den verksamheten, och den kommer vi att bevara. Men självklart måste man bli mer snabbrörlig och mer flexibel."

När du säger flexibel, inkluderar det att sälja hela eller delar av det som i dag är era affärsområden?
”Ja det kan det göra, men som huvudregel kommer vi att fortsätta att vara extremt långsiktiga ägare i helägda dotterbolag.

"Det finns inga aktuella projekt, men det blir en enklare situation att du kan ha partners med i olika fall och varje styrelse kan diskutera strategiska öppningar där", fortsätter Carl-Johan Bonnier.

Tomas Franzén pekar på att det i dag är ett väldigt stort fokus på resultaträkningen i de olika affärsområdena, medan koncernen har suttit med balansräkningen.

"Tanken med det här är att när du får ut balansräkningen i verksamheten och får trycket där ute så ska man också förstå att bära sin egen kapitalkostnad på ett annat sätt, och inte räkna med att det finns en mamma som man hela tiden kan ropa på i olika lägen", säger Tomas Franzén.

Bonnier hade i våras en nettoskuld på 8,8 miljarder kronor. Hur ska det fördelas över dotterbolagens balansräkningar?
"Förhoppningsvis kommer den här affären med Telia medföra att mediekoncernen i stort sett blir skuldfri, vilket innebär att det blir enklare att fördela lånen och skulderna i koncernen", säger Carl-Johan Bonnier.

Om jag läser lite mellan raderna så framstår det här som ett uttryck för att ert tålamod är slut, och att ni vill sätta större press på de enskilda affärsområdena att bära sina egna kostnader?
"Ja, det kan du väl delvis säga. Vi tror verkligen att om du konsekvent delar ut ansvar till de företagsledningar och styrelser som ska finnas i dotterbolagen och ställer krav där ute så är förutsättningarna bättre att få till stånd en tillväxt och utveckling av de här företagen."

 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera