Annons

Bonnierkoncernen styckas - blir självständiga dotterbolag

Mediekoncernen Bonnier styckas upp genom att dagens affärsområden blir självständiga dotterbolag.

Ordförande Carl-Johan Bonnier öppnar samtidigt för att helt eller delvis sälja ut ytterligare verksamheter. 

Carl-Johan Bonnier och Tomas Franzén om nyheter inom bonnierkoncernen.
Carl-Johan Bonnier och Tomas Franzén om nyheter inom bonnierkoncernen.Foto:Jonas Eng

I juli i år beslutade Bonnier att sälja sitt största affärsområde, Broadcasting, till telekombolaget Telia för 9,2 miljarder kronor. Trots att affären inte är avslutad - den konkurrensrättsliga prövningen väntas pågå till nästa år - har den fått mediekoncernen att fundera över sin framtida struktur.

Familjen Bonnier har nu beslutat att stycka upp koncernen i självständiga dotterbolag med ett mindre ägarbolag. Planen är att den nya strukturen ska vara på plats den 1 januari 2019.

"I och med den här affären med Telia har vi beslutat att strukturera om mediekoncernen Bonnier till en företagsgrupp med självständiga bolag med egna ledningar, styrelser och balansräkningar", säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier, till Di.

"Vi tror att med den finansiella styrka som nu Bonnier får i samband med försäljningen så har vi en bra förutsättning för att de här dotterbolagen, våra tidigare affärsområden, kan utvecklas på ett positivt sätt med en mycket större rörlighet när beslutsfattande och ansvaret förs långt ut i verksamheten. Så det är grunden till den nya strukturen, att vi försöker få en dynamisk effekt och större tillväxt och större ansvar för de här dotterbolagen", fortsätter han.

Förändringen innebär att rollen som koncernchef försvinner. Den nuvarande koncernchefen Tomas Franzén kommer dock att stanna kvar som styrelseordförande i tre av de blivande dotterbolagen: News, Adlibrisgruppen och Broadcasting som alltså är på väg att säljas till Telia.

"Broadcasting står för en tredjedel av koncernens omsättning, så det blir ganska naturligt att fundera på överbyggnaden och strukturen när man faktiskt säljer bort en hel tredjedel av verksamheten", säger Tomas Franzén.

Förutom att den nya strukturen ska göra verksamheterna mer snabbfotade handlar det också om att öka ansvaret på de enskilda verksamheterna att bära sina kostnader.

Vad kommer det här innebära för de mindre lönsamma affärsområdena, som inte längre kan hållas under armarna av koncernen på samma sätt?
"Det är en sådan fråga som ägarbolaget får arbeta med, det är en fråga om kapitalallokering från ägarbolagets sida. Men företagen ska klara sig själva, det är så att säga förutsättningen", säger Carl-Johan Bonnier.

Hur ser Bonniers tålamod ut med de mindre lönsamma affärsområdena, som nu blir självständiga bolag?
"Det beror lite på, men våra grundvärden är fortfarande att försvara det fria ordet och jobba inom förlags- och tidningsverksamhet. Det är klart att vi kommer att ha en flexibilitet, men det finns grader i flexibiliteten. Vi har en tradition inom den verksamheten, och den kommer vi att bevara. Men självklart måste man bli mer snabbrörlig och mer flexibel."

När du säger flexibel, inkluderar det att sälja hela eller delar av det som i dag är era affärsområden?
”Ja det kan det göra, men som huvudregel kommer vi att fortsätta att vara extremt långsiktiga ägare i helägda dotterbolag.

"Det finns inga aktuella projekt, men det blir en enklare situation att du kan ha partners med i olika fall och varje styrelse kan diskutera strategiska öppningar där", fortsätter Carl-Johan Bonnier.

Tomas Franzén pekar på att det i dag är ett väldigt stort fokus på resultaträkningen i de olika affärsområdena, medan koncernen har suttit med balansräkningen.

"Tanken med det här är att när du får ut balansräkningen i verksamheten och får trycket där ute så ska man också förstå att bära sin egen kapitalkostnad på ett annat sätt, och inte räkna med att det finns en mamma som man hela tiden kan ropa på i olika lägen", säger Tomas Franzén.

Bonnier hade i våras en nettoskuld på 8,8 miljarder kronor. Hur ska det fördelas över dotterbolagens balansräkningar?
"Förhoppningsvis kommer den här affären med Telia medföra att mediekoncernen i stort sett blir skuldfri, vilket innebär att det blir enklare att fördela lånen och skulderna i koncernen", säger Carl-Johan Bonnier.

Om jag läser lite mellan raderna så framstår det här som ett uttryck för att ert tålamod är slut, och att ni vill sätta större press på de enskilda affärsområdena att bära sina egna kostnader?
"Ja, det kan du väl delvis säga. Vi tror verkligen att om du konsekvent delar ut ansvar till de företagsledningar och styrelser som ska finnas i dotterbolagen och ställer krav där ute så är förutsättningarna bättre att få till stånd en tillväxt och utveckling av de här företagen."

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?