Annons

Bonnierchefen: "Omställningen går för långsamt"

2016 blev ett omställningsår för Sveriges största mediebolag Bonnier och resultatet före skatt backade 151 miljoner kronor.
”Det var ett resultatmässigt tufft år”, säger koncernchefen Tomas Franzén.

Tomas Franzén, Bonniers koncernchef.
Tomas Franzén, Bonniers koncernchef.Bild:Jesper Frisk

Bonnier-koncernen, som bland annat äger TV4, tidningsjättarna Dagens industri, Expressen och Dagens Nyheter samt bokverksamheterna Adlibris och Albert Bonniers Förlag, omsatte 25.492 Mkr 2016, en nedgång från 25.906 Mkr 2015. Resultatet före skatt 2016 uppgick till 558 Mkr, att jämföra med 709 Mkr året innan.

Enligt Tomas Franzén präglades året av bland annat stora teknikinvesteringar.

”Under den omställningsprocess vi har för Bonnier har vi sagt att det operativa resultatet ska ligga runt 800 Mkr till 1 miljard kronor. Fjolåret var tufft, med ett operativt rörelseresultat på 731 Mkr”, säger Tomas Franzén.

Det vikande resultatet förklaras främst av förluster i hundramiljonersklassen i betal-tv-bolaget C More, en trög utveckling för tv-verksamheten MTV i Finland och problem för spelbolaget Evoke Gaming.

”Våra stora utmaningar med de bolagen har inte gått att vända så snabbt som vi trodde. Vi är på rätt väg med både C More och MTV, men det hade behövt gå ännu snabbare”, säger Tomas Franzén.

”2017 blir ett avgörande år då vi genomför en rad åtgärder i de här bolagen som ska leda till svarta siffror”, säger han.

Samtidig poängterar Tomas Franzen att vinstmaximering inte har varit huvudfokus 2016, anpassningen av koncernen till en digital medievärld har prioriterats.

”Under 2016 fick vi verkligen ett kvitto på att betalningsviljan är hög för kvalitetsjournalistik och det är väldigt glädjande att se att betalningsviljan för digitala prenumerationer är hög både hos Dagens industris och hos Dagens Nyheters läsare”, säger Tomas Franzén.

För Bonnier News, där Dagens industri ingår tillsammans med bland annat Expressen och Dagens Nyheter, uppgick omsättningen till 4,5 miljarder under fjolåret. Det gemensamma operativa resultatet var 291 Mkr, jämfört med 370 Mkr 2015.

Noterbart är att Di:s starka tillväxt av digitala prenumeranter gjorde att Di ökade vinsten och därmed svarade för över hälften av vinsten i affärsområdet.

”Det är Dagens industri som håller i och förbättrar sitt resultat inom Bonnier News. De andra minskar sina vinster, men det är en förväntad utveckling”, säger Tomas Franzén.

Bland glädjeämnena finns Bonniers förlagsverksamhet som ökade både omsättning och vinst, främst tack vare utvecklingen i Tyskland.

”Framgången för Harry Potter 8 bidrar, men huvudförklaringen är en mycket bra ledning av den tyska förlagsverksamheten”, säger Tomas Franzén.

Han lyfter även fram TV4.

”De gör ett kanonår och håller i annonsintäkterna trots att tv-marknaden viker, vilket innebär att TV4:s marknadsandel på tv-marknaden växer.”

Under inledningen av 2017 har bland annat minoritetsandelen i SF Bio sålts för 1,6 miljarder kronor och 49,9 procent av Di:s danska systertidning Børsen har sålts för en halv miljard kronor.

Enligt Tomas Franzén frigör försäljningarna kapital till omställningen till en digitaliserad mediekoncern. Pengarna ska även användas till strategiska investeringar och förvärv.

”Vi fortsätter att arbeta aktivt med portföljen av bolag i Bonnierkoncernen under 2017”, säger Tomas Franzén som dock är hemlighetsfull över vilka bolag som står på säljlistan.

Vilka investeringar letar Bonnier efter 2017?
”Vi tittar mycket på business to business-tjänster, databaser och företagstjänster inom en rad områden, till exempel hälsa.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Idha SwedenAnnons

Systemet som omvandlar digitala färdskrivare från krånglig tidstjuv till uppskattad hjälpreda

Färdskrivare infördes för att öka trafiksäkerheten och förbättra arbetsmiljön för förare och åkerier. I förlängningen kan även den digitala färdskrivaren innebära kraftigt minskat antal överträdelser och handhavandefel, men för det krävs ett smart utvärderingssystem. IDHA Online är ett användarvänligt och märkesoberoende utvärderingssystem som har visat sig fungera.

IDHA Sweden har kompetens kring färdskrivare som sträcker sig tillbaka till 70-talet, och i samband med att den digitala färdskrivaren lanserade 2006 släpptes systemet IDHA Online. Det webbaserade systemet IDHA Online samlar färdskrivardata i molnet och med klassisk AI utvärderas förarnas körning med automatik, samtidigt får förarna ett pedagogiskt hjälpmedel för att öka sin kunskap och minska antalet överträdelser. Målet med systemet är att vända på det som anses negativt kring färdskrivare. 

– Det har tyvärr blivit så att kör- och vilotidsreglerna och hanteringen av digitala färdskrivare av många uppfattas som tidsödande och krångligt, det kan vi vända på och istället skapa affärsnytta, säger David Norman, datavetare och medgrundare. 

Vad IDHA Online gör är att automatisera både insamling och utvärdering av färdskrivardata för att sedan visa tillgänglig information på bästa sätt. 

– Från att vi startade och fram till idag har man sett en markant minskning av överträdelser av kör- och vilotidsregler och handhavandefel av färdskrivare. Vi har många kunder som säger att IDHA Online är den främsta orsaken till deras minskning av antalet överträdelser, det ser vi som ett kvitto på att vi har lyckats, fortsätter David.  

Framtida möjligheter 

Under resans gång finns flera lyckade integrationer som underlättat insamlingen av färdskrivardata, med på listan finns flertalet lastbilstillverkare och fleetmanagementsystem. Just nu utvecklar IDHA Sweden en ny version av IDHA Online, fokus ligger på utökad integration samt ytterligare förbättring av användarupplevelsen. Genom utökade möjligheter för integration kan kunderna själva skräddarsy egna lösningar baserade på information från IDHA Online. 

– Vi hade redan från början en webbaserad SaaS-lösning som prenumerationstjänst, för många kunder var IDHA Online den andra webtjänsten man använde efter Internetbanken säger Jonas Sandström, ekonom och medgrundare. 

– Med den erfarenhet vi har idag känner vi till både orsak och lösning till det mesta som kan gå fel vad gäller efterföljande av regler och handhavande av färdskrivare, det är något som vi kommer att omvandla till ett systemstöd. Vi kommer att gå mer från aktiv till passiv övervakning, där man blir meddelad om ett problem uppstår istället för att aktivt kontrollera om något är utöver det vanliga. Nyligen presenterades en road-map för kommande färdskrivare, mycket kommer att vara sig likt i en lång tid framöver, men vissa uppdateringar av färdskrivaren kommer att innebära nya spännande möjligheter, avslutar Jonas.     

Om oss

Med färdskrivarkompetens sedan 70-talet och fram till idag med hjälp av smarta algoritmer och väl fungerande integrationer utvecklar och säljer IDHA Sweden AB användarvänliga lösningar för att stödja åkerier och verkstäder i deras hanteringen av digitala färdskrivare.

www.idha.se telefon: 060-789 25 70

 

Mer från Idha Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idha Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?