1515
Annons

Bonnier News startar rysk nyhetstjänst

På onsdagen får Ryssland en helt ny informationskanal, som ska ge en oberoende och sanningsenlig bild av kriget i Ukraina. 

”Kriget sker också genom desinformation och vad man kallar journalistik. Vi insåg att vi måste göra något”, säger Di:s chefredaktör Peter Fellman, en av initiativtagarna. 

Filipp Bakhtin, chefredaktör för Wearerepost.com och Di:s chefredaktör Peter Fellman
Filipp Bakhtin, chefredaktör för Wearerepost.com och Di:s chefredaktör Peter FellmanFoto:Liis Treimann

Upprinnelsen till nyhetsplattformen Wearerepost.com var ett möte strax efter krigsutbrottet, där Bonnier News vd Anders Eriksson och Di:s chefredaktör Peter Fellman träffade Igor Rötov, vd på Di:s systertidning Äripäev och Andrus Vaher. Han var tidigare ansvarig för de tidningar Bonnier hade i Ryssland men som lades ned när president Vladimir Putin införde en lag som föreskrev ett större ryskt inflytande. 

”Vi inom Bonnier News kan journalistik och har tidningar på gränsen mot Ukraina och Ryssland. Insikten om att vi måste och kan göra något, fick oss att agera”, säger Peter Fellman. 

Resultatet lanseras på onsdagen. I Wearerepost.com ingår en nyhetssajt, men också journalistik via sociala medier, video och ljud.

”Vi behöver jobba på olika sätt för att nå det ryska folket, inte bara fysiskt utan också i deras medvetande så att de verkligen tar till sig det här”, säger Peter Fellman och lägger till att såväl förtroende för Putin som stödet för kriget har ökat i Ryssland.

Just tillgängligheten kan bli ett problem. 

”Vi räknar med att en sajt är väldigt lätt att blockera, vi tror det kommer att hända. Enligt våra ryska kolleger är det därför viktigt att jobba i många olika kanaler”, säger Peter Fellman.   

Tanken är inte i första hand att skicka ut team på fältet i Ukraina utan att plocka ut det viktigaste från trovärdiga nyhetskanaler och addera förklaringar och kommentarer. 

Chefredaktör är Filipp Bakhtin som tidigare varit chefredaktör för magasinet Esquire i Moskva.

”Repost sammanfattar och kommenterar nyheter och ska med en visuell journalistik locka en yngre publik”, säger han. 

Finansieringen sker via en stiftelse, där den norska lokaltidningskoncernen Amedia, ingår vid sidan av Bonnier News.

”Dagligen ser vi exempel på att demokratikampen i Ryssland är svårare än på länge. Därför väljer Amedia att ta en aktiv roll i stiftelsen som Bonniers partner”, säger Marte Ingul, koncerndirektör på Amedia. 

Stiftelsen ser plattformen Wearerepost.com som ett långsiktigt projekt, som behöver ändra skepnad med tiden för att vara effektivt. 

”Det här är en start, vi får pröva oss fram”, säger Peter Fellman. 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?