1515
Annons

Bonnier Fastigheter gör storaffär mitt i krisen

Mitt i coronakrisen köper Bonnier Fastigheter kontorskvarteret Noatun i Uppsala för 711,6 miljoner kronor. 

Bonnier Fastigheters vd Tomas Hermansson öppnar för fler förvärv.

”Vi har en stark position och möjlighet att göra affärer när det kommer en sättning i marknaden”, säger han.

Kontraktskrivning mellan Bonnier Fastigheter och Uppsala kommun. Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Fredrik Ahlstedt, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad.
Kontraktskrivning mellan Bonnier Fastigheter och Uppsala kommun. Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Fredrik Ahlstedt, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad.Foto:Niklas Lundengård

I affären ingår totalt fyra kontorshus i centrala Uppsala samt två byggrätter. Sedan tidigare äger Bonnier Fastigheter två fastigheter i Uppsala och med det nya förvärvet uppgår fastighetsbolagets uthyrbara yta i staden till 60.500 kvadratmeter. 

”Det här var ett naturligt steg för oss. Uppsala är en spännande marknad, en av Sveriges mest expansiva regioner som håller på att växa ihop med Stockholm. Det sker också mycket infrastruktursatsningar framåt.”, säger Tomas Hermansson. 

Som säljare av fastigheterna står Uppsala kommun. 

”Det är väldigt roligt, det är inte många sådana här affärer som görs just nu och det är ett styrkebesked för Uppsala”, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande. 

Kommunen lämnar dock inte fastigheterna helt, utan kommer fortsatt att hyra knappt 60 procent av ytan. 

Flera aktörer var intresserade av fastigheterna men Bonnier Fastigheters bud på drygt 711 Mkr avgjorde striden. 

”För några år sedan var det ganska dött intresse för Uppsala, det var svårt att locka både kommersiella aktörer och bostadsaktörer att etablera sig och bygga här. Men det här är ett tecken på att vi lämnat den tiden bakom oss och även i oroliga tider finns det intresset kvar”, säger Erik Pelling. 

Försäljningen möjliggör för kommunen att fortsätta satsa på utbyggnaden av infrastruktur. 

”Det här är ingen krisåtgärd för Uppsala kommun men vi växer och behöver utveckla den sociala infrastrukturen som en kommun ansvarar för. Det är där vi har en stor investeringsvolym framöver och vi vill undvika att låna allt för mycket, utan kunna finansiera våra investeringar med eget kapital i så lång utsträckning som möjligt”, säger Erik Pelling. 

Att avvakta med storaffären under krisen, var inget Bonnier Fastigheter funderade på, menar Tomas Hermansson. 

”Vi är väldigt långsiktiga i vårt agerande och har i dag en väldigt stark balansräkning. Och vi har utnyttjat högkonjunkturen som vi haft genom att skapa oss en stark position, för att ha möjlighet att göra affärer när det kommer en sättning i marknaden.”

Tomas Hermansson tror att bolag som har en stark balansräkning snarare kommer att ha möjlighet att göra fler affärer framöver.

Kan du säga något om hur stort utrymme Bonnier Fastigheter har för förvärv? 

”Nej inte mer än att det i dagsläget är betydande”, säger Tomas Hermansson. 

 

Valet 2022

Kristersson delrapporterar till talmannen

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått två veckor på sig att bilda regering. I dag, onsdag, har halva tiden gått och han ska delrapportera till talmannen Andreas Norlén om hur förhandlingarna går.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson.Foto:Jonas Ekströmer / TT

Kristersson fick uppdraget av talmannen att sondera terrängen för en ny regering och senast om en vecka, den 12 oktober, ska han komma med sin slutrapportering.

Tidigast den 14 oktober kan riksdagen rösta om Kristersson som statsminister. Därefter tar det sannolikt ytterligare någon eller ett par dagar innan han, i så fall, kan tillträda, läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar.

Regeringsförhandlingarna mellan M, KD, L och SD har officiellt pågått sedan den 14 september då valresultatet blev klart.

Kristersson siktar på en borgerlig regering som samarbetar med SD i riksdagen, men har inte besvarat frågan om huruvida Liberalerna kommer att ingå i regeringen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Efter sin senaste avstämning med talmannen höll Moderatledaren en pressträff och beskrev förhandlingsläget som bra, men tillade:

”Det är många saker som måste diskuteras igenom innan regeringens politiska plattform är färdig.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera