Annons

Bonnier Fastigheter gör storaffär mitt i krisen

Mitt i coronakrisen köper Bonnier Fastigheter kontorskvarteret Noatun i Uppsala för 711,6 miljoner kronor. 

Bonnier Fastigheters vd Tomas Hermansson öppnar för fler förvärv.

”Vi har en stark position och möjlighet att göra affärer när det kommer en sättning i marknaden”, säger han.

Kontraktskrivning mellan Bonnier Fastigheter och Uppsala kommun. Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Fredrik Ahlstedt, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad.
Kontraktskrivning mellan Bonnier Fastigheter och Uppsala kommun. Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Fredrik Ahlstedt, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad.Foto:Niklas Lundengård

I affären ingår totalt fyra kontorshus i centrala Uppsala samt två byggrätter. Sedan tidigare äger Bonnier Fastigheter två fastigheter i Uppsala och med det nya förvärvet uppgår fastighetsbolagets uthyrbara yta i staden till 60.500 kvadratmeter. 

”Det här var ett naturligt steg för oss. Uppsala är en spännande marknad, en av Sveriges mest expansiva regioner som håller på att växa ihop med Stockholm. Det sker också mycket infrastruktursatsningar framåt.”, säger Tomas Hermansson. 

Som säljare av fastigheterna står Uppsala kommun. 

”Det är väldigt roligt, det är inte många sådana här affärer som görs just nu och det är ett styrkebesked för Uppsala”, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande. 

Kommunen lämnar dock inte fastigheterna helt, utan kommer fortsatt att hyra knappt 60 procent av ytan. 

Flera aktörer var intresserade av fastigheterna men Bonnier Fastigheters bud på drygt 711 Mkr avgjorde striden. 

”För några år sedan var det ganska dött intresse för Uppsala, det var svårt att locka både kommersiella aktörer och bostadsaktörer att etablera sig och bygga här. Men det här är ett tecken på att vi lämnat den tiden bakom oss och även i oroliga tider finns det intresset kvar”, säger Erik Pelling. 

Försäljningen möjliggör för kommunen att fortsätta satsa på utbyggnaden av infrastruktur. 

”Det här är ingen krisåtgärd för Uppsala kommun men vi växer och behöver utveckla den sociala infrastrukturen som en kommun ansvarar för. Det är där vi har en stor investeringsvolym framöver och vi vill undvika att låna allt för mycket, utan kunna finansiera våra investeringar med eget kapital i så lång utsträckning som möjligt”, säger Erik Pelling. 

Att avvakta med storaffären under krisen, var inget Bonnier Fastigheter funderade på, menar Tomas Hermansson. 

”Vi är väldigt långsiktiga i vårt agerande och har i dag en väldigt stark balansräkning. Och vi har utnyttjat högkonjunkturen som vi haft genom att skapa oss en stark position, för att ha möjlighet att göra affärer när det kommer en sättning i marknaden.”

Tomas Hermansson tror att bolag som har en stark balansräkning snarare kommer att ha möjlighet att göra fler affärer framöver.

Kan du säga något om hur stort utrymme Bonnier Fastigheter har för förvärv? 

”Nej inte mer än att det i dagsläget är betydande”, säger Tomas Hermansson. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?