1515

Bonnesen sågar politikerna: Det händer ingenting

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen sågar politikernas kraft och initiativförmåga i bostadsfrågan.

”Det händer ingenting och det är inte bra”, säger hon till Di i samband med rapporten för första kvartalet. Samtidigt fortsätter banken att vara försiktig i utlåningen till fastighetssektorn.

Högre utlåningsvolymer och ökade marginaler på svenska bolån hade positiv effekt på Swedbanks räntenetto, som landade på nästan 6 miljarder kronor för första kvartalet. Nyligen varnade kreditvärderingsinstitutet Moody’s för att Sverige hör till de länder som löper störst risk för ett bostadsprisfall.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen säger till Di att hon är trygg med bankens egen portfölj.

”Vi har en gedigen, solid portfölj och den utlåning vi har följer de kriterier vi har.”

Samtidigt är hon orolig för bostadsmarknaden.

”Det är jag, men det är på grund av bristande rörlighet. Vad gäller politiskt initiativ och kraft i frågan – det händer ingenting och det är inte bra.”

Vilka åtgärder vill du se från politikerna?
”Jag tycker att man ska göra något för att öka rörligheten och göra något för att få in billigare bostäder så att unga människor kan flytta hemifrån – så att det finns något för de stora grupper som är helt uteslutna från marknaden idag.”

Finansinspektionen snickrar på ett skuldkvotstak som kan begränsa efterfrågan ytterligare – är det rätt väg att gå?
”Nej, det är inte bankerna som gör att vi har den här enorma bostadsbristen i Sverige”, säger Birgitte Bonnesen, och fortsätter:

”Men eftersom det inte händer något från den politiska sidan så tvingas Finansinspektionen ta till en massa olika verktyg för att begränsa utlåningen. Och det är inte bra för det är ingenting som hjälper det underliggande problemet.”

I samband med rapporten för fjärde kvartalet gjorde Birgitte Bonnesen klart att banken har bromsat vad gäller utlåning i fastighetssektorn. I kvartalet hade banken avstått från ett antal stora affärer som inte mötte bankens krav, med hänvisning till ”en lågriskstrategi”.

Bromsar ni fortfarande vad gäller utlåning till fastighetssektorn?
”Vi har inte ändrat vår riskaptit utan vi håller oss till de kunder som vi känner och som vi har jobbat med länge och det är där vi hjälper till med finansiering. Så vi är fortfarande relativt försiktiga.”

Är det inte svårt att bygga bort bostadsbristen om bankerna bromsar utlåningen till sektorn?
”Jag tycker inte det. Det handlar inte om det”, säger Birgitte Bonnesen, och pekar på att banken är beredd att låna ut till nybyggnation, men det måste vara kalkyler som håller om det ska vara långsiktigt hållbart.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?