1515

Bonnesen: "Ekonomisk brottslighet är nyckfull"

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ger i delårsrapporten inga konkreta besked kring spekulationerna om penningtvätt i Baltikum.

Däremot slår hon fast att bankens kostnader kommer att understiga 16,8 miljarder kronor för helåret 2018.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Swedbank SWED A -1,15% Dagens utveckling presenterade på tisdagsmorgonen ett tredje kvartal där resultatet överraskade positivt, sett till förhandstipsen från de analytiker som ingår i SME Direkts sammanställning. Samtidigt var räntenettot i linje med förväntansbilden, vilket innebär att Swedbank har brutit de senaste två kvartalens trend med krympande räntenetto.

Inför rapporten har det i marknaden funnits förhoppningar om att Swedbank ska skingra osäkerheten kring sin stora baltiska verksamhet där det efter penningtvättshärvan i Danske Bank har funnits en oro för att ytterligare nordiska banker ska avslöjas med historiska oegentligheter.

Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen gör i sitt vd-ord inte mycket för att minska oron. Hon upprepar den typ av självklarheter som alltid förs fram i sådana här sammanhang, som att banken har "nolltolerans mot brottslighet", samt att man har en nära dialog med tillsynsmyndigheter och att banken arbetar systematiskt för att upptäcka potentiella oegentligheter.

Det här är uttalanden som förutom att vara självklara även är skrivna i presens. Birgitte Bonnesen uttalar sig med andra ord om hur det ser ut nu, inte hur det såg ut för 5-10 år sedan när Danske Banks misstänkta penningtvätt pågick som värst.

Dessutom lägger Birgitte Bonnesen till en form av brasklapp när hon i vd-ordet skriver att "ekonomisk brottslighet är föränderlig och nyckfull".

Birgitte Bonnesen beskriver i vd-ordet bankens tredje kvartal som "starkt" med fortsatt god ekonomisk utveckling på bankens hemmamarknader. Hon lyfter bland annat fram en fortsatt stadig lånevolymtillväxt, där de svenska bolånevolymerna och företagsutlåningen fortsätter att växa samtidigt som samtliga tre baltiska länder uppvisar lånetillväxt.

Samtidigt sänker Swedbank sitt kostnadstak för 2018 med 200 miljoner kronor, till 16,8 miljarder kronor. Detta eftersom kostnaderna för att omorganisera bankens it- och affärsutvecklingsenheter har varit lägre än väntat, vilket inneburit att banken under det tredje kvartalet har löst upp 200 Mkr av den omstruktureringsreserv som avsattes i slutet på förra året.

I sitt vd-ord lyfter Birgitte Bonnesen även den senaste kundnöjdhetsmätningen från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, där Swedbank uppvisade en minskning bland företagskunder.

"Resultatet är inte tillfredsställande och lever inte upp till våra krav", skriver Birgitte Bonnesen i vd-ordet.

Banken ska nu vidta en rad konkreta åtgärder, däribland att korta ned väntetiderna i telefonbanken och på kontoren. Hur det ska gå till - och vad det väntas kosta - är oklart. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?