1515
Annons

Bonnesen central i Estländsk härva

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen var central i en mörkläggning av en problemtyngd rumänsk fastighetsinvestering, som kostat bankens kunder över 80 miljoner kronor. Det hävdar en grupp estniska investerare, som nu stämmer Swedbank.

Bild:TT

”Jag har aldrig hört talas om att banken skulle ha använt den här typen av metoder tidigare”, säger den estniske bankmannen Kalle Norberg, som arbetar med en stämning mot Swedbank.

Enligt honom berörs 200 av bankens kunder i Estland, och Swedbanks nuvarande vd Birgitte Bonnesen spelar en central roll. Hon blev nämligen chef för bankens baltiska verksamhet 2011, och vid ungefär samma tidpunkt förändrades Swedbanks hållning i fråga om en rumänsk fastighetsinvestering som kantats av problem.

Historien har sin början 2007, genom en obligation för marköp i Rumänien. Sammanlagt 8,47 miljoner euro, närmare 82 miljoner kronor med dagens växelkurs, togs in och lejonparten av pengarna gick till att förvärva 46 hektar jordbruksmark – enligt information från de missnöjda bankkunderna. Prislappen ligger därmed långt över marknadsvärdet för den typen av mark i Rumänien, uppger grupptalan, vilket i sin tur bäddade för förluster.

”Jag tror inte att banken ville lura sina kunder. Men de verkar inte ha gjort sitt jobb ordentligt”, säger Kalle Norberg.

Han är särskilt kritisk till att banken några år senare flyttade problemkrediterna till ett separat bolag, och säger att banken sedan dess försökt mörklägga utvecklingen. Det är den mörkläggningen som Kalle Norberg förknippar med Birgitte Bonnesens intåg i den baltiska bankrörelsen.

”De presenterade inga rapporter eller någon redovisning”, fortsätter Kalle Norberg.

Bland kritikerna finns också bankmannen Toomas Sildmäe, som var med om att grunda Hansabank, som sedmera kom att bli Swedbank i Estland.

”Swedbank har inte följt lagar och regleringar när de sålt låneinstrumenten till sina kunder. Nu sker en medveten mörkläggning”, säger han i en kommentar.

Swedbank är fåordigt i frågan:

"Vi kan bekräfta att det pågår en rättsprocess i Estland runt detta, men i övrigt har vi inga kommentarer", skriver Swedbanks presskontakt Claes Warrén i ett mejl till TT.

Bland de kunder som förlorat pengar märks en gammal schlagerstjärna från Estland, vid namn Kersti Madis. Hennes son är central i arbetet med de två rättsprocesser som nu drivs mot banken, och mycket kritisk:

”Swedbank förhalar medvetet de två målen. De inkommer sent med svar och svarar ofullständigt på våra frågor”, säger han till TT.


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?