1515

Bonesupport rapporterar något bättre än väntat

Trots pandemin ökade medicinteknikbolaget Bonesupports försäljning i första kvartalet med 3 procent jämfört med förra året, konstaterar vd Emil Billbäck i kvartalsrapporten.

Foto:Sebastian Duda

Bonesupport BONEX +1,28% Dagens utveckling redovisar ett resultat efter skatt på -20,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Resultatet per aktie uppgick till -0:32 kronor.

Förväntningar enligt konsensus från Infront låg på ett resultat efter skatt på -25,0 miljoner kronor eller -0:39 kronor per aktie.

Rörelseresultatet blev -19,7 miljoner kronor med ett väntat värde på -24,4 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 44,8 miljoner kronor. Här fanns förväntningar om en försäljning om 47,2 miljoner kronor.

Segmentet North America hade en försäljningsökning på 18 procent i kvartalet. Ett antal större kliniker hade färre operationer i kvartalet till följd av pandemin. Samtidigt har kundbasen i USA utökats, vilket kompenserat den temporära försäljningsnedgången hos ett antal etablerade kunder.

För segmentet Europe & Rest of the World minskade försäljningen med 11 procent. Perioden präglades av en markant inbromsning som en effekt av att pandemin tog ny fart med färre akuta och planerade operationer som följd.

”Under pandemin har vi sett en direkt korrelation mellan antalet ortopedioperationer och incidensen av covid-19 samt restriktioner kopplade till pandemin. Under första kvartalet drabbades många länder och regioner av en andra och tredje våg av pandemin vilket hämmade försäljningen. Icke-kritiska ortopediska operationer upphörde helt under början av kvartalet inom flera regioner, och vårdskulden för kirurgiska procedurer har ökat till rekordnivåer”, skriver vd.

Några av bolagets nyöppnade marknader, som Australien, har påverkats i mindre grad av pandemin än i Europa och USA. Etableringen har gått över förväntan, enligt Bonesupport.

I avvaktan på att vaccineringen bidrar till en stabilisering och minskad smittspridning, med minskade restriktioner och normaliserade sjukvårdsprioriteringar, är utvecklingen på kort sikt svårbedömd, enligt Bonesupport. På längre sikt väntas pandemin ha en begränsad inverkan på det behov som finns för Bonesupports produkter, vare sig det rör akuta eller planerade operationer.

I februari meddelade det amerikanska läkemedelverket, FDA att Bonesupports De Novo-ansökan för Cerament G för beninfektion kräver ytterligare uppgifter och förtydliganden.

”Som tidigare meddelats, räknar vi med att skicka in kompletterande data till FDA i oktober och innan dess kommer vi att ha en tät interaktion med FDA för att säkerställa att datan möter deras krav. Om allt går som planerat räknar vi med ett De Novo-godkännande för indikationen beninfektion under första kvartalet 2022”, skriver Emil Billbäck.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?