Annons

Bonavas vd: Avvaktande bostadsmarknad väntas påverka marginaler

Den avvaktande svenska bostadsmarknaden med lägre priser kommer att påverka bostadsutvecklaren Bonavas marginaler, trots bolagets breda mix över olika länder och segment. Det säger vd Joachim Hallengren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Lite förenklat kan man säga att om prisnivån sjunker 10 procent är teoretiskt 50 procent av marginalen borta. Det är klart att det kommer att få stor effekt, framför allt i projekt som startade i 2016-2017 i en starkare konjunktur. Ingen klarar sig undan det. Vi har 70 procent utanför Sverige, men vi är inte immuna. Kortsiktigt kommer det att påverka marginalerna", säger han.

Han säger att den svenska bostadsmarknaden är "väldigt avvaktande".

"Försäljningen går trögt och kunderna är avvaktande. Vår känsla är att finansieringen är en väldigt stor utmaning för kunderna. Vi har fått ganska många nya regler och bankerna är väldigt restriktiva med att låna ut pengar. De har tuffa förväntningar i sina bolånekalkyler och ovanpå detta vill många banker att kunderna säljer först. Då blir det omöjligt att köpa något med inflyttning om 1,5-2 år", säger han.

Joachim Hallengren säger att priserna på bostäder till konsument i Sverige nu kommit ned 8-12 procent och att känslan är att de priserna nu är på en nivå där köpare och säljare hittar varandra, "men många får inte finansiering".

Hen pekar ut Stockholm och Mälardalen som de delmarknader där det är allra tuffast.

"Där finns ett stort utbud som ger en extra press. På vissa marknader finns ett kraftigt överutbud - Uppsala, Järfälla och Örebro. Man ska komma ihåg att det kommer ut många lägenheter på marknaden i slutet av året och kanske till och med det andra kvartalet 2019", säger han.

Han säger att den avvaktande svenska marknaden gör att Bonava BONAV B -6,29% Dagens utveckling fortsätter att luta sig allt mer mot Tyskland, den enskilt största marknaden som nu står för 41 procent av nettoomsättningen.

"Vi vill fortsätta att växa i Tyskland. När det är motigt i Sverige är Tyskland en ryggrad vi kan luta oss mot", säger Joachim Hallengren. 

Tyskland och god efterfrågan från försäljning av hyresbostäder till investerare gör det möjligt för Bonava att starta nya projekt till svenska konsumenter med en lägre försäljningsgrad.  I slutat av det tredje kvartalet var försäljningsgraden 43 procent svenska konsumentbostäder i pågående produktion, ned från 46 procent i slutet av det andra kvartalet.

"Vi mäter försäljningsgraden i hela portföljen och vi har då råd att låta en marknad gå ned litegrann. Vi fortsätter att starta projekt eftersom vi tror väldigt mycket på den svenska marknaden på lång sikt. Vi har råd och orkar hålla ut med en lägre försäljningsgrad, men det är ett affärsmässigt beslut", säger Joachim Hallengren.

Har efterfrågan från investerare på hyresbostäder påverkats av det något högre ränteläget?

"Inte alls. Vi har ett jättestort intresse och kan sälja allt vi sätter på marknaden. Det har inte slagit igenom än på något sätt", säger han. 

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera