1515
Annons

Bomben sprängde tygaffären – nu öppnar den igen

KUNGSBACKA.
Erik Myrins två första år som ensam ägare till familjeföretaget Myrins Textil har kantats av kriser. Först pandemin och sedan sprängdådet som förstörde företagets tygaffär på Övre Husargatan i centrala Göteborg.

Men nu gläds han och personalen åt att åter få öppna sin nyrenoverade butik.

”Nu kommer vi tillbaka bättre och starkare”, säger Erik Myrin.

Erik Myrin, tredje generationen som driver Myrins Textil, ser ljuset i tunneln efter pandemin och Göteborgsexplosionen som förstörde företagets ena butik på Övre Husargatan för fem månader sedan.
Erik Myrin, tredje generationen som driver Myrins Textil, ser ljuset i tunneln efter pandemin och Göteborgsexplosionen som förstörde företagets ena butik på Övre Husargatan för fem månader sedan.Foto:Magnus Gotander

Där Sprängkullsgatan vid Handelshögskolan övergår i Övre Husargatan i centrala Göteborg har Myrins Textils tygaffär varit en del av gatubilden i över 35 år. Men allt förändrades en tidig morgon den 28 september i fjol. Larmet gick i butiken på grund av en kraftig explosion i trapphuset intill lokalen. En halvtimme senare stod Erik Myrin på andra sidan gatan och betraktade ödeläggelsen.

”Det var stor sorg att se förödelsen. Jag gråter sällan men då kände jag mig bara uppgiven. Tankarna gick till personalen, tack och lov var ingen anställd skadad, men hur skulle det bli med deras arbeten, frågorna var många. Ovissheten var det värsta”, berättar Erik Myrin.

Ett par dagar senare fick han gå in i butiken men ombads att snabbt lämna på grund av farlig brandrök som fortfarande fanns i lokalen.

”Jag hann se att väggen mot trapphuset var bortsprängd och lokalen var täckt av svart sot från branden. Enligt försäkringsbolaget var allt i butiken förstört och lokalen måste saneras”, säger Erik Myrin.

För honom har krishantering handlat om att kunna fatta beslut i svåra situationer.

”Personalen är mitt ansvar så jag bestämde snabbt att ingen anställd skulle förlora sitt arbete på grund av explosionen. Vi skulle klara det här och så började jag leta efter en ny lokal.”

Men två veckor senare fick han ett efterlängtat samtal från fastighetsägaren Ernst Rosén om att det skulle gå att flytta tillbaka till den gamla lokalen. Och kanske tidigare än väntat.

”Då vände allt för det var en sådan lättnad och glädje att vi skulle få flytta tillbaka till vår gamla adress. Framtidstron kom tillbaka och vi bestämde oss för att investera i en modernisering av butiken”, säger Erik Myrin.

Under tiden brandsaneringen och renoveringen pågått har all personal arbetat vid företagets huvudsäte vid Göteborgsvägen i Kungsbacka. Här ligger företagets andra butik men också kontor, lager, egen produktion av gardiner och dynor och e-handel med industriförnödenheter. 

”Det viktigaste har varit att hålla ihop företaget. Jag har lyssnat och tagit lärdom av personalens kunskap och erfarenhet vilket hjälpt oss att snabbare komma ur krisen”, säger Erik Myrin.

Göteborgsexplosionen har satt spår.
Göteborgsexplosionen har satt spår.Foto:Magnus Gotander

Göteborgsexplosionen var den andra krisen på kort tid som Erik Myrin, 30 år, fått hantera som tredje generationen och ensam ägare till familjeföretaget Myrins Textil. Bara några veckor före pandemin slog till mot Sverige hade han köpt ut sin pappa Johnny och sin bror Gustav ur företaget. Båda är dock kvar i styrelsen och bollplank.

”Den 16 mars 2020 var då den tuffaste dag jag varit med om. Inga kunder i butiken och jag är ensam ansvarig för företaget och de anställda. Då undrade jag vad jag hade gett mig inpå”, säger han.

Det tog ett tag men så började kunderna komma tillbaka trots restriktioner.

”Pandemin har fått människor att sy igen. Jag gick själv runt och frågade kunder varför de var i butiken och fick till svar att nu när de var hemma så passade de på att ta itu med heminredningsprojekt”, säger Erik Myrin.

Så tack vare en stark heminredningstrend så ökade omsättningen under pandemiåret 2020 med drygt 20 procent till 25 miljoner kronor. Då hade man tre butiker även om den i Sävenäs avvecklades i augusti 2020.

”Det var lite vemodigt eftersom det var i Sävenäs allt startade en gång men den låg i ett industriområde och det var svårt att utveckla verksamheten på den platsen.”

Det var Eriks farfar Åke Myrin som startade företaget 1963 som ett renodlat textilåtervinningsföretag. Verksamheten utökades så småningom med butiksförsäljning av tyger. När hans pappa Johnny och farbror Olle drev företaget hade man ett tag fyra tygaffärer i Göteborgsområdet.

”Vi arbetar fortfarande med samma leverantörer som då, mestadels i Spanien.”

Myrin Textils ägare Erik Myrin och medarbetaren Paola Ödman i full färd med att packa upp varor och iordningsställa den nyrenoverade butiken på Övre Husargatan så att man kan öppna för kunder igen.
Myrin Textils ägare Erik Myrin och medarbetaren Paola Ödman i full färd med att packa upp varor och iordningsställa den nyrenoverade butiken på Övre Husargatan så att man kan öppna för kunder igen.Foto:Magnus Gotander

Det egna miljöarbetet inkluderar verksamheten inom industriförnödenheter som numera ligger i dotterbolaget Myrins Industri där torktrasor av återvunna textilier säljs. Försäljningen som växer så det knakar sker via e-handel till företag. Omsättningsprognosen för 2021 är 13 Mkr jämfört med 5 Mkr året innan.

”Sedan företaget startade har vi sålt torktrasor av återvunna textilier till industriföretag. Men vår premiumprodukt är trasor gjorda av hotellkedjan Sheratons kasserade lakan. De är av hundra procent bomull och används till finputsning och polering”, säger Erik Myrin.

Även produktionen av gardiner och andra måttbeställda hemtextilier för både privatpersoner och företag växer. Bland kunderna finns hotellkedjan Ess Group där man levererat till Steam Hotel i Västerås, Ellery Beach House på Lidingö och Jimmy’z i Göteborg.

”Vi har fått anställa fler i produktionen för att hinna med och det är på tjänstesidan vi vill växa mer.” 

Vi åker till butiken på Övre Husargatan. Utomhus syns fortfarande spår efter sprängdådet och bygg- och saneringsarbete pågår i fastigheten där många förlorade sina hem och en person sitt liv. Men inomhus syns inte längre några spår istället är det en ny ljus och fräsch butik som håller på att färdigställas. 

Mångåriga medarbetaren Paola Ödman hjälper till med att plocka in tygrullar som Erik tagit med från lagret i Kungsbacka.

”Det ska bli så roligt att få välkomna kunderna tillbaka till en modern och fräsch butik”, säger hon.

 Så hur blir 2022?
”Med en ny butik och restriktionerna borttagna ser vi ljuset i tunneln”, säger Erik Myrin.

 

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera