Annons

Bolund vill se metoo-upprop i finansbranschen

Finansmarknadsminister Per Bolund efterfrågar ett upprop mot sexuella trakasserier inom finansbranschen.

”Machokulturen jag ser tendenser till leder inte till bra beslutsfattande”, säger ministern som har bjudit in branschen till möte.

Per Bolund
Per Bolund

I Sverige har metoo-rörelsen skakat bransch efter bransch. Över 30 branschupprop har organiserats och senast i går satte uppemot 1.400 hårdrockare ned foten under hashtagen #killtheking.

Men en bransch som lyser med sin frånvaro är den mansdominerade finansbranschen. Det får finansmarknadsminister Per Bolund att reagera.

”Jag tar det för självklart att problemen med sexuella trakasserier vi ser i alla övriga branscher självklart också finns i finansbranschen. Det här är ett samhällsproblem”, säger ministern.

Är problemen större i finansbranschen än i många andra branscher med tanke på att det är en så mansdominerad sektor?
”Jag har hört många berättelser om en machokultur som är ganska brutal. Det brukar inte gagna en bra syn på jämställdhet. Det brukar leda till förminskanden och i värsta fall till och med övergrepp”, säger Per Bolund.

Ett upprop inom finansbranschen skulle vara värdefullt. Branschen behöver gå igenom ett reningsbad, enligt finansmarknadsministern.

”Vi har mänskliga rättigheter i vårt land och de ska respekteras vilken bransch man än är i. Som kvinna ska man ha rätt att känna sig trygg och uppskattad för den man är”, säger han.

”Den machokultur jag ser tendenser till leder inte heller till något bra beslutsfattande”, fortsätter han.

Vilken är din förklaring till att finanskvinnorna lyser med sin frånvaro?
”Jag kan bara utgå från att det tyvärr handlar om rädsla. Man är rädd för att få olika repressalier eller bli bestraffad när man pratar. Det är en varningssignal. Det är ännu mer angeläget att vi börjar diskutera de här frågorna.”

”Sedan är det en bransch som präglas av att allt mäts i pengar. Men det finns faktiskt saker som inte kan mätas med pengar”, fortsätter han.

För att lyfta på locket något har finansmarknadsministern bjudit in finans- och försäkringsbranschen till ett möte om sexuella trakasserier den 17 januari.

Alla inbjudna (se faktaruta) med undantag för Handelsbanken SHB A -1,64% Dagens utveckling , Klarna, Svenska fondhandlareföreningen och branschorganisationen Swedish Fintech Association har redan tackat ja till inbjudan som har svarstid till den 12 januari. 

Handelsbanken säger till Di att vd Anders Bouvin kommer att delta på mötet.

Och i väntan på mötet skulle ett upprop kunna brisera. Enligt uppgifter till Di har kvinnor i försäkringsbranschen gått ihop med kvinnor i finansbranschen. Tillsammans samlar Facebook-grupperna som går under hashtagen #påvåravillkor och hashtagen #inteminskuld runt 1.500 personer.

”Än så länge är detta en hemlig grupp på Facebook. Vi har inte bestämt om och hur vi ska gå ut”, säger initiativtagaren till försäkringsbranschens hashtag som vill vara anonym.

Vad kan du säga om vittnesmålen?
”Hittills känns det som att problemen är störst inom finansbranschen och att det därför också är starkast tystnadskultur där. Många finanskvinnor vittnar om en sexistisk jargong ofta med förminskande kommentarer som accepteras”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera