ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bolund: Ökar kraven på AP-fonderna

  • Per Bolund, finansmarknadsminister. Foto: Marc Femenia

Statens pensionsfonder möter snart höjda krav på hållbara investeringar.

Det säger finansmarknadsminister Per Bolund, när Di frågar om kärnvapen kommer att få bli kvar i AP-fondernas portföljer.

Härom dagen visade Di:s granskning att buffertfonderna i statens pensionssystem, AP-fonderna, äger aktier för närmare 5 miljarder kronor i bolag med starka kopplingar till kärnvapenproducenter. Andra stora pensionsförvaltare, både statliga och i näringslivet, har däremot valt bort kärnvapen.

När Di, på Sidas konferens om hållbara investeringar under torsdagen, träffar finansmarknadsminister Per Bolund vill han inte specifikt uttala sig om kärnvapenrelaterade bolag i AP-fondernas portföljer. Men klart är att kraven på hållbarhet och etik kommer att skärpas.

”Vi håller på att se över lagstiftningen för AP-fonderna och höjer kraven generellt på hållbarhetsarbete och hållbara investeringar. Det är på miljösidan men också när det gäller att hålla sig till internationella överenskommelser som Sverige har slutit”, säger Per Bolund.

Hur snabbt kan det ske?
”Vi är otåliga, vi lade fram ett bredare förslag om AP-fonderna för över ett år sedan som föll på lite andra grunder.”

”Men nu har vi en bred överenskommelse med de sex partierna i pensionsgruppen att vi ska gå fram med ett mer bantat paket med investeringsprinciper och vilka krav vi ställer på trygghet och hållbarhet”, säger Per Bolund.

”Jag tror att vi kommer att kunna leverera det under hösten.”

Tyck till