1515

Bolund: Hushållen skuldberg en utmaning

Hushållens höga och växande skuldberg är en fortsatt risk i finanssystemet, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Men något behov av akuta åtgärder finns inte.

Konjunkturen är stark och motståndskraften i finanssystemet är god, slår Per Bolund fast vid årets första möte i Finansiella stabilitetsrådet, där cheferna för Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden träffar ansvarig minister för att diskutera finansiell stabilitet.

"Men hushållens höga och ökande skuldsättning är en utmaning", tillägger han.

En första genomgripande utvärdering av det skärpta amorteringskrav för högt belånade hushåll som Finansinspektionen (FI) införde i mars dröjer dock till nästa år, enligt Per Bolund. Och fram tills den är klar är det inte aktuellt att komma med nya åtgärder.

"Det finns en samsyn om att det är bra att ta ett steg i taget och utvärdera effekterna, säger han om hur diskussionen om den frågan gick i stabilitetsrådet."

På mötet diskuterades även hur samarbetet mellan svenska och europeiska tillsynsmyndigheter påverkas av att Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors.

För att genomföra flytten krävs först att Europeiska centralbanken (ECB) beviljar en licens, varpå fusionen som möjliggör flytten även ska godkännas av Finansinspektionen (FI) i Stockholm. ECB:s besked om licens väntas i sommar och FI:s besked väntas under årets tredje kvartal.

"Rapporteringen på mötet var att den processen pågår och fungerar väldigt väl", säger Bolund.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?