Annons

Bolton: Trump är olämplig som president

Donald Trump passar inte som USA:s president. Det säger hans tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton – inför släppet av den beryktade bok där han riktar flera svidande anklagelser mot sin tidigare chef.

”Jag tycker inte att han är lämplig för ämbetet”, säger Bolton i en intervju med ABC News, och tillägger:

”Jag tycker inte att han har kompetensen som krävs för att klara av jobbet.”

Vita huset försöker stoppa boken ”The Room Where it Happened: A White House Memoir”, med motiveringen att den anses röra hemligstämplat material. Men utdrag ur boken, som handlar om Boltons tid i Trumps regering, publicerades i onsdags av tre amerikanska tidningar.

Bolton påstår bland annat att Trump bett Kinas president Xi Jinping om kinesiska stödköp av amerikanska sojabönor för att förbättra hans chanser att vinna nästa val. Trump ska i mötet med sin kinesiske kollega ha uttryckt stöd för landets hårt kritiserade omskolningsläger för uigurer och andra minoriteter. Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren ger också flera exempel på hur presidenten ska ha uttryckt sig pinsamt okunnigt om sin omvärld.

”Jag kunde inte riktigt urskilja någon vägledande princip (hos Trump) annat än vad som är bra för att Donald Trump ska bli omvald”, säger Bolton i intervjun, som sänds i sin helhet på söndag.

”Jag tror att han var så fokuserad på att bli omvald att långsiktiga överväganden hamnade vid sidan av.”

Bolton pekar bland annat på Trumps närmande till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och säger att presidenten främst var fixerad vid ”fototillfället och mediereaktionerna” snarare än USA:s långsiktiga intressen. Den republikanske veteranpolitikern Bolton är välkänd för sin hökaktiga inställning till utrikespolitik i allmänhet och Nordkorea i synnerhet, en huvudanledning till att han fick sparken av Trump i september i fjol.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?