1515

Bolsonaroväljare: Vi behöver en patriot

En del är exalterade, andra vettskrämda. Vissa uppgivna.

Här är två åsikter från väljare om Brasiliens ödesval mellan högermannen Jair Bolsonaro och socialdemokraten Fernando Haddad.

Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro.Foto:Silvia Izquierdo
Fernando Haddad.
Fernando Haddad.Foto:Andre Penner
Socialdemokraten Fernando Haddads anhängare demonstrerar mot Jair Bolsonaro i Rio de Janeiro.
Socialdemokraten Fernando Haddads anhängare demonstrerar mot Jair Bolsonaro i Rio de Janeiro.Foto:Silvia Izquierdo

41-åriga Paula Raposo är precis på väg ut från sitt hem i São Paulo för att lägga sin röst i vad hon själv beskriver som "det viktigaste valet någonsin". Hon har röstat vänster hela sitt liv – men denna gång har hon gjort en helomvändning, och väljer Bolsonaro.

”Jag har äntligen fått upp ögonen och vaknat, jag kan inte fatta att jag har varit så blind tidigare”, säger hon exalterat till TT via telefon.

Anledningen till att hon lägger sin röst på den kontroversielle högermannen är att han, enligt Raposo, har något som andra politiker saknar: han representerar folket och vill ta i med hårdhandskarna mot den utbredda brottsligheten.

”Och så är han emot etablissemanget. Precis som vi är han trött på allt politiskt korrekt snack och på att bli stämplad som rasist, fascist eller homofob för vad man än säger”, förklarar Raposo.

”Jag ser fram emot att äntligen ha en patriot på posten.”

Stämningen i Brasiliens största stad beskriver hon som tryckt och orolig. För trots att Bolsonaro enligt de senaste opinionsmätningarna leder, vågar hon inte hoppas för mycket.

”Men om han vinner i kväll kommer jag att dansa på gatan och gråta jättemycket, för då kanske det äntligen finns lite hopp för det här landet.”

50-årige Onofre de Araújo Neto, också han bosatt i São Paulo, har inget till övers för Bolsonaro.

”Det är en mycket märklig man, med sin bakgrund i militären och sitt sätt att piska upp fördomar och våld. Den killen har ingen förmåga att leda ett land med 220 miljoner invånare och en så stor mångfald som Brasilien har.”

”Jag är också orolig för hans åsikter i miljöfrågor, med de kopplingar han har till jordbruksindustrin.”

de Araújo Neto beskriver sig som en mittenväljare.

”Det är mycket olyckligt att valet blivit så polariserat.”

I ett politiskt landskap som slitits isär ser han ingen anledning att rösta.

Han tycker att Haddad verkar vara en kompetent person med bättre egenskaper än Bolsonaro. Men att rösta på en kandidat som företräder PT är otänkbart för honom.

”Bakom sig har han hela partiets ledarskikt som representerar en era då korruptionen stigit till ofattbara nivåer. De är som en maffia. Visserligen har de en tydlig politisk linje, men de har gjort för många misstag. Jag skulle aldrig kunna rösta på PT.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?