1515

Bolsonaro städar ut i regeringen – tillsätter sex nya ministrar

Brasilien har fått sex nya ministrar. Efter det att såväl utrikesministern som försvarsministern tackat för sig kom ett kort meddelade från president Jair Bolsonaros regering om att ytterligare fyra andra ministrar bytts ut.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto:Eraldo Peres

Först lämnade utrikesminister Ernesto Araújo in sin avskedsansökan, tätt följd av försvarsministern Fernando Azevedo e Silva.

”Uppdraget är slutfört”, sade den sistnämnde bland annat i ett uttalande efter sin sitt oväntade avhopp.

Utrikesminister Araújos adjö till ministerposten var desto mer väntad. Han har de senaste veckorna varit ryktenas man och det har spekulerats i att Bolsonaro skulle sparka sin minister, med motiveringen att han misskött sitt arbete under coronakrisen.

Araújo beskylls för att han inte sett till att landet har fått mer vaccin, han ska bland annat ha legat bakom beslutet att tacka nej till att införskaffa 70 miljoner doser av Pfizers vaccin i augusti i fjol. Araújo har i stället attackerat globalismen och det han kallar ”covid-ism”.

Brasilien går till val under 2022 och Bolsonaro är under press att få bukt med den skenande coronapandemin i landet, och Araújo ses som ett nödvändigt offer i den kampen.

Han ersätts nu av diplomaten Carlos Alberto Franco França, en av fem nya ministrar.

På eftermiddagen hade Bolsonaro nämligen bytt ut ytterligare fyra statsråd, bland dem justitieminister André Mendonça.

Bolsonaro har ännu inte själv kommenterat regeringsombyggnaden, från regeringshåll kom bara en kort bulletin om de nya ministrarna.

För några veckor sedan fick hälsoministern Eduardo Pazuello lämna sitt jobb. Han ersattes av läkaren Marcelo Queiroga, som blir den fjärde personen att inneha posten i landet sedan pandemins början.

Queiroga sade på måndagen att han arbetar för att få 20 miljoner doser vaccin från USA för att få bukt med pandemin. Landet har säkrat 100 miljoner doser av Pfizers vaccin, men det kan inte börja distribueras förrän i maj.

Officiellt har 12,5 miljoner människor smittats och över 300.000 människor dött i sviterna av covid-19 i landet, men sjukvården går på knäna på många håll i Brasilien och siffrorna tros vara ännu högre, och fortsätter att ticka uppåt.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?