Bolsonaro lovar öppna Brasilien

DAVOS. Den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro lovade stort i sitt tal på Världsekonomiskt forum i Davos. 

”I slutet av mitt presidentskap ska mitt ekonomiska lag ha gjort Brasilien till ett av de 50 bästa länderna att göra affärer i”, sa han.

I nuläget placerar sig landet på nummer 109. 

Samma fokus på lägre skatter, minskad regelbörda och hur affärsklimatet ska förbättras som hos Donald Trump. Det fanns en del likheter mellan den amerikanske presidentens tal i fjol och det som Brasiliens nya högernationalistiska president höll när han fick möjlighet att träffa eliten i Davos på tisdagen, på det världsekonomiska forumets första dag.

”Det här är en möjlighet att visa upp det nya Brasilien som vi ska bygga”, sa Jair Bolsonaro, på sin första resa utomlands sedan han tillträdde sitt ämbete för bara några veckor sedan.

Men det var ett mycket kort tal, bara några minuter, där presidenten hävdade att hans åtgärder för att fördjupa affärsbanden med alla världens länder inte bara kommer att komma Brasilien till godo utan hela världen.

Jair Bolsonaro
Jair BolsonaroFoto:Markus Schreiber

”Den brasilianska ekonomin är relativt stängd mot utrikeshandel. I slutet av mitt presidentskap ska mitt ekonomiska lag ha gjort Brasilien till ett av de 50 bästa länderna att göra affärer i”, sa han.

Brasilien ligger just nu på plats 109 i Doing Business rankning. Det nya Brasilien ska vara mer välkomnande för investerare och för globala företag. Förtroendet ska återupprättas och inte minst är det jordbrukssektorn han månar om.

I den brasilianska delegationen ingår också ekonomiminister Paulo Guedes, en amerikanskt utbildad jurist som anses ha investerarnas öra. Det är han som ska dra det tunga lasset, enligt hans chef.

Men även justitieministern får en diger arbetsbörda, för att rensa bort korruption och göra Brasilien till ett säkert land för turister.

”Brasilien är ett okänt paradis och det land som gör mest för att bevara miljön. Inget land har mer skog än vi”, sa han.

Miljövänner har oroats av Bolsonaros planer på att avveckla hinder för skövling av Amazonas.

Efter Jair Bolsonaros korta tal var det dags för USA, när utrikesminister Mike Pompeo talade med församlingen – men på länk. Bara tio gånger under världsekonomiskt forums 49 år har talare varit med på länk.

Mike Pompeo talade om hur Donald Trumps politik lett till ökad tillväxt, högre löner och starkare arbetsmarknad, trots att världsekonomin saktar in.

”Det kan fungera för era länder också”, sa Mike Pompeo till Davos-publiken.

Det många ville höra var givetvis hur förhandlingarna med Kina utvecklar sig. Och där kunde Mike Pompeo inte ge mycket hopp, även om kallar sig optimist.

”Konflikter är inte oundvikliga. Jag är optimistisk om att vi når ett bra resultat av förhandlingarna, ett där alla länder kan konkurrera på rättvisa villkor. Om Kina vidtar sådana åtgärder är jag säker på att vi når en lösning”, sa han

Att det sker i år ville han dock inte lova.

”Jag vill inte gå handlingarna i förväg, det finns mycket jobb att göra på många områden”, sa han och nämnde tariffnivåer, immateriella rättigheter och en lång rad andra hinder som måste undanröjas.

Han talade också om förhandlingarna med företrädare för Nordkorea, dels i USA i förra veckan och i Sverige i helgen.

”Förhandlingarna i Sverige i helgen har avslutats och då gjordes återigen små framsteg. Det finns en massa mer som måste göras, men vissa viktiga saker händer: Nordkorea har inte gjort nya kärnvapentest”, sa han.

Mycket återstår för att uppnå det som länderna ledare har kommit överens om sa han.

I fjol sa Donald Trump att ”America first” inte betyder ”America alone”, och Mike Pompeo tycker inte att USA har blivit mer isolerat.

”Det är ibland så att ledare som ställer hårda frågor gör andra oroliga, kanske för att de inte är redo att se problemen. Det vågar Donald Trump.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?