Annons

Bolsonaro kräver ursäkt av Macron

Brasilien tackade nej till ett erbjudande från G7-länderna om ekonomiskt stöd till släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

Nu öppnar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att diskutera stödet. Men bara om den franske presidenten Emmanuel Macron ber om ursäkt.

Foto:Leo Correa
Foto:Francois Mori

Spänningarna har ökat mellan Frankrike och Brasilien efter att Macron lyfte Amazonasbränderna i ett inlägg på Twitter, där han skrev att bränderna är en internationell kris och borde ges högsta prioritet på G7-mötet i Biarritz, som avslutades i måndags.

Bolsonaro har anklagat Macron för att ha en "kolonial mentalitet" och har även gått till personliga påhopp genom att förolämpa Macrons fru Brigitte Macron på sociala medier.

”Jag känner en stor vänskap och respekt gentemot det brasilianska folket men jag hoppas att de mycket snart får en president som vet hur man uppför sig”, sade Macron när han frågades om saken på en pressträff.

G7-ländernas ledare beslutade i franska Biarritz att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas.

”Vi uppskattar erbjudandet, men de resurserna behövs kanske mer i Europa för att hjälpa skogarna där”, säger Onyx Lorenzoni, president Jair Bolsonaros stabschef.

Men på tisdagen öppnade Bolsonaro för att diskutera stödet från G7-länderna, men bara om ett villkor uppfylls.

”Herr Macron måste ta tillbaka förolämpningarna mot mig”, sade Jair Bolsonaro.

Bolsonaro har tackat ja till ett erbjudande om stöd från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, uppgav den brasilianske presidenten på Twitter under helgen.

Konflikten mellan Macron och Bolsonaro har skapat oro för att handelsavtalet med de så kallade Mercosur-länderna, där Brasilien ingår, kan komma att hotas.

Skogsbränderna som härjar i Amazonas är de mest omfattande sedan 2013 och har ödelagt en yta på nästan en miljon hektar. Närmare 80.000 bränder har registrerats runt om Brasilien i år. Efter omfattande kritik mot regeringens passivitet beslutade presidenten i fredags att sätta in militären i kampen mot bränderna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera