1515
Annons

Bolsonaro inför valet: ”Död eller seger”

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att det enda som kan stoppa honom från att vinna nästa års val är rättsväsendet och döden.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto:Eraldo Peres

Presidentvalet i Brasilien 2022 ser ut att kunna bli en stökig historia. Presidenten Jair Bolsonaro, som dalat betänkligt i optionsmätningarna och nu ligger långt efter vänsterkandidaten Luiz Inácio da Silva i flera mätningar, har trappat upp sina försök att misskreditera Brasiliens valsystem genom påståenden om att de är sårbara för fusk.

Utspelen har lett till misstankar om att Jair Bolsonaro inte kommer att acceptera ett valresultat med någon annan vinnare än han själv, utan agera som Donald Trump efter det amerikanska presidentvalet 2020. Den misstanken stärks av den brasilianska presidentens senaste uttalanden.

I samband med ett framträdande inför evangeliska ledare uppgav Jair Bolsonaro att han ser tre scenarier: Antingen står han som vinnare i presidentvalet i 20222, eller så blir han gripen alternativt dödad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Jag har tre alternativ för min framtid: bli gripen, dödad eller seger”, sade Jair Bolsonaro enligt Reuters.

I praktiken tycks det dock endast handla om två alternativ eftersom Jair Bolsonaro senare uteslöt möjligheten att han skulle kunna bli gripen.

”Ingen man på jorden ska hota mig”, sade han enligt Reuters.

I början av augusti beslutade en domare vid Brasiliens högsta domstol att inleda en utredning mot Jair Bolsonaro för hans påståenden om fusk i presidentvalet i oktober 2022. Utredningen initierades av landets valmyndighet.

 

 


Linde: Intensiva diskussioner med Turkiet

Intensiva diskussioner om Sveriges Natoansökan pågår inför försvarsalliansens toppmöte i Madrid som inleds på tisdag.

”Både Sverige och Finland har gått in med en konstruktiv attityd”, säger utrikesminister Ann Linde i SVT:s Agenda.

Foto:Jessica Gow

På måndag leder statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare en delegation från olika delar av regeringskansliet i ett samtal med Finland, Nato och Turkiet.

Ann Linde vågar inte lova en lösning under Natotoppmötet i Madrid, men ser positivt på samtalen.

”Det finns möjligheter att vi tar konkreta steg framåt”, säger hon.

Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna, säger Linde.

Exempelvis har Sverige erkänt att Turkiet har stora problem med terrorism och sagt att Sverige är beredda att kämpa mot terrorismen. Sverige har också samma syn när det gäller den av EU, USA och Turkiet terrorklassade kurdiska gerillaorganisationen PKK, säger Linde.

”I en del saker har man olika syn, men man kan komma framåt ändå genom att man respekterar varandras olika ingångar. Till exempel att vi tar den oro som Turkiet har för terrorism på fullt allvar.” 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har samtidigt inte signalerat att det skett några framsteg för den svenska Natoansökan.

I ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson på lördagen upprepade Erdogan krav på Sverige att förändra sin attityd till kurdiska organisationer, enligt det turkiska presidentkansliet. Erdogan upprepade också krav om att kurder ska utlämnas, samt att svenska restriktioner för vapenhandel ska upphävas.

”Jag tror att man ska tänka på att det här är förhandlingar som pågår”, säger Linde angående Ankaras utspel.

”Vad man ger uttryck för utåt är inte alls säkert att det är samma sak som inåt”, fortsätter utrikesministern. 

Sverige har ett av världens starkaste regelverk kring vapenexport och varje enskilt beslut bedöms för sig, framhåller Linde.

”Om vi kommer in i en militärallians där vi ska försvara varandra kommer det att få effekter på varje enskilt beslut. Det avgörs från fall till fall, men självklart är det så att det påverkar om vi kommer att vara med i samma allians.”

Förhoppningarna har varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål under mötet i Madrid.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det inte är troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?