1515
Annons

Bolivias president avgår

President Evo Morales avgår, meddelar han i boliviansk tv.

Beskedet kommer efter en tids våldsamma protester och efter anklagelser om valfusk – och sedan militären bett honom att lämna sin post.

”Jag avsäger mig posten som president”, säger Morales efter att tidigare ha meddelat att det omtvistade valet ska göras om.

Oppositionen krävde tidigare på söndagen att Morales inte ska ställa upp det nya valet. Militären instämde i oppositionens krav.

”Efter att ha analyserat den interna konfliktsituationen ber vi nationens president att avsäga sig sitt presidentmandat och låta fred och stabilitet återupprättas för Bolivias bästa, sade befälhavaren för de väpnade styrkorna”, Williams Kaliman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet från presidenten kommer samma dag som den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS släppte en preliminär rapport av sin granskning av valet. Organisationen har bland annat upptäckt manipulering av datasystem som används i valprocessen ”av en sådan magnitud att det bör undersökas grundligt av den bolivianska staten”, enligt rapporten.


Efter stämningshotet: Spiltan ratas i Nasdaqs nya NGM-satsning

Trots att investmentbolaget Spiltan är det överlägset största bolaget och mest omsatt på NGM ratas aktien i Nasdaqs satsning på att erbjuda handel i NGM-bolag. Att börsjätten skulle vara rädd för stämningshotet från Spiltans vd Per H Börjesson avvisas dock bestämt. ”Rent tekniskt”, säger Nasdaqs presschef David Augustsson om beslutet.

Spiltans vd och grundare Per H Börjesson och NGM-börsens vd Magdalena Hartman.
Spiltans vd och grundare Per H Börjesson och NGM-börsens vd Magdalena Hartman.

Nasdaq Stockholm har i dagarna släppt listan på de första NGM-noterade bolagen som ska gå att handla på First North från och med den 8 juni. Satsningen har fått kritik från flera håll, bland annat från NGM-börsens vd Magdalena Hartman, som i en intervju med Di kallade det ett försök att ”återmonopolisera den svenska aktiemarknaden”.

Investmentbolaget Spiltans vd och grundare Per H Börjesson vädrade sitt missnöje mot Nasdaqs satsning och hotade med att stämma Nasdaq om de börjar handla Spiltan-aktier. Han hänvisade bland annat till den potentiella intäktsförlusten bolaget skulle drabbas av, eftersom NGM erbjuder sina noterade bolag 25 procent av de intäkter som genereras hos börsen.

Oron ser dock ut att ha varit obefogad, åtminstone i nuläget. När Nasdaq släppte sin lista med 15 olika NGM-aktier som ska gå att köpa och sälja på First North saknades Spiltan. 

”Spiltan Invest är inte med så verkar som de är rädda för att bli stämda av oss eller så tar de inte med bolag på NGMMarkets PepMarket med tisdagshandel”, skrev Per H Börjesson på Twitter efter att ha tagit del av listan.

Nasdaqs presschef David Augustsson avvisar dock bestämt att det rör sig om oro för en stämning som ligger bakom beslutet.

”Självklart inte. Det har inget med marknadsvärde att göra utan vi går rent tekniskt på de mest omsatta aktierna”, säger han till Di. 

Ser man på Spiltans genomsnittliga dagsomsättning är den klart högst av alla NGM-bolag, mer än tio gånger så stor som tvåan Bluelake Mineral under den senaste månaden. Det är dock ett annat krav som fäller aktien på First North nämligen det om daglig handel.

Spiltans handel går i dag bara att handla aktien en gång i veckan på NGM Pepmarkets, ett upplägg som Per H Börjesson själv har menat är gynnsamt för likviditeten då köpare och säljare möts vid ett enskilt tillfälle i stället för att spridas ut över flera dagar. Genom det upplägget undviker Spiltan (och NGM) Nasdaqs konkurrerade handel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?