ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bolivias president avgår

President Evo Morales avgår, meddelar han i boliviansk tv.

Beskedet kommer efter en tids våldsamma protester och efter anklagelser om valfusk – och sedan militären bett honom att lämna sin post.

”Jag avsäger mig posten som president”, säger Morales efter att tidigare ha meddelat att det omtvistade valet ska göras om.

Oppositionen krävde tidigare på söndagen att Morales inte ska ställa upp det nya valet. Militären instämde i oppositionens krav.

”Efter att ha analyserat den interna konfliktsituationen ber vi nationens president att avsäga sig sitt presidentmandat och låta fred och stabilitet återupprättas för Bolivias bästa, sade befälhavaren för de väpnade styrkorna”, Williams Kaliman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet från presidenten kommer samma dag som den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS släppte en preliminär rapport av sin granskning av valet. Organisationen har bland annat upptäckt manipulering av datasystem som används i valprocessen ”av en sådan magnitud att det bör undersökas grundligt av den bolivianska staten”, enligt rapporten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer