ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bolidens vd håller gruvan i sin hand

  • Lennart Evrell på Di-konferensen Industri 4.0. Foto: Amanda Lindgren

Boliden satsar på digitalisering och har utvecklat första generationens transparenta gruva.

Det sa vd:n Lennart Evrell på Di-konferensen Industri 4.0 under tisdagen.

Under devisen ”Den fjärde industriella revolutionen förändrar allt” träffades i går flera tunga företagsledare från bland annat Boliden, Ikea, Siemens och Volvo på Dagens industris konferens Industri 4.0 för att diskutera digitalisering, automation och nya affärsmodeller.

”Digitaliseringen har inneburit nya volymer data men också att jag kan stå här i Stockholm och samtidigt ha tillgång till exempelvis Aitiks kontrollrum”, sa Bolidens vd Lennart Evrell på scenen och visade upp en av kontrollrummets skärmar på sin Ipad.

Boliden har även tagit fram det som Lennart Evrell kallar för första generationens ”genomskinliga gruva”.

Med hjälp av intelligenta givare och sensorer får bolaget en översikt över gruvor som sträcker sig kilometer under marken.

”Genom vår lösning blir gruvan transparent och vi kan lokalisera både personer och utrustning i de kilometerlånga gruvschakten”, säger han.

Jan-Olof Jacke, vd för den svenska delen av läkemedelsföretaget Astra Zeneca, var också på plats för att prata om framtiden.

”Om 20 år är jag övertygad om att vi kommer ha sensorer som kan mäta och ge respons inne i medicinerna. På så sätt kommer vi ha uppkopplade patienter som ger ett större informationsflöde till industrin. Om vi kan få patienter att faktisk ta den medicinering som de ska, är det en medicinsk revolution”, säger Jan-Olof Jacke.

Men innan vi når dit kommer smarta läkemedelsförpackningar att utvecklas ytterligare.

”Vi går mot att få förpackningar som genererar data. Information om att en tablett är klickad kan skickas till exempelvis mobilen”, säger Jan-Olof Jacke.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies