Annons

Boliden pumpar in pengar i jättegruvan

Boliden investerar 33 miljoner euro (316 miljoner kronor)  i en utbyggnad av sin irländska zinkgruva Tara, eftersom en ny mineralisering med en antagen mineraltillgång på 10 megaton har identifierats där tack vare framgångsrik prospektering.

Bolidens vd Lennart Evrell
Bolidens vd Lennart EvrellBild:TT

Det meddelar Boliden i ett pressmeddelande.

Investeringen görs i ett nytt sandmagasin med kapacitet till och med 2026.

Samtidigt har beslut fattats att bygga en prospekteringsort till den nya fyndigheten till en kostnad om 11 miljoner euro, cirka 105 miljoner kronor.

Mineraliseringen i den nya fyndigheten, "Tara Deep", liknar Taras huvudmalm men har mer komplicerad struktur och ligger djupare, på mellan 1,2 och 1,9 kilometers djup.

Tara är en av världens större zinkgruvor och står för halva Bolidens produktion av zinkkoncentrat.

En analytiker, som vill vara anonym, säger till Nyhetsbyrån Direkt att beskedet är "positivt, men ingen jättegrej":

"Tara är den av Bolidens gruvor som har kortast livslängd, och det var väntat att de skulle stänga ned den. Att de förlänger driften med tre år (från 2020 till 2023, red anm) är en positiv överraskning, men ganska liten och ganska logisk med de höga zinkpriser som har varit på senare tid", säger han.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?