1515

Bolånerallyt bromsar in – men shoppinglånen tar fart

Hushållens skuldsättning har nu bromsat till den lägsta takten sedan minusräntan infördes. De stramare bolånekraven har bitit och en skuldökningstakt som inte längre oroar är inom räckhåll, enligt SEB.

TT
TTFoto:TT

På måndagen stod det klart att hushållens skuldsättning i juli växlade ned ytterligare ett snäpp, till det lägsta tempot sedan februari 2015: 6,2 procent i årlig ökningstakt.

SCB:s statistik visar tydligt hur hushållens lånefest vårvintern 2015 tog ny fart, då Riksbanken för första gången någonsin sänkte styrräntan under noll och boräntorna pressades till rekordbilliga nivåer. Den årliga ökningstakten accelererade under 2015 från 6,1 procent i januari till 8,4 procent i december.

Men efter att ha nått nära 9 procents ökningstakt i mitten av 2016 har utlåningen gradvis svalnat igen och i juli i år skedde ytterligare en nedväxling med 0,1 procentenheter  jämfört med föregående månad.

"Det är ett hälsotecken. Skuldsättningens snabba ökningstakt har ju varit ett av de orosmoln som funnits kring bostadsmarknaden”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Inbromsningen är en väntad och önskad effekt av amorteringskrav och andra åtstramningar gentemot bolåntagarna, menar han. Bostadsrättspriserna har backat 7,5 procent på ett år, med nedgången har stabiliserats de senaste månaderna, enligt Valueguard.

”Med en låg arbetslöshet, bra fart i ekonomin och på börsen, inga större orosmoln och inga signaler om stora räntehöjningar. Då återstår väl regleringarna för att förklara den avkylning vi har sett.”

Skulderna är fortfarande svindlande. Totalt uppgick hushållens lån hos banker och finansinstitut till 3.927 miljarder kronor i juli, enligt SCB. Det innebar att skuldberget fyllts på med 226 miljarder under de senaste tolv månaderna.

Men med en skuldökningstakt nere på strax över 6 procent närmar sig hushållen de 4,5 till 5 procent som skulle vara ett långsiktigt hållbart tempo, enligt SEB:s bedömning. Och det är positivt i sig att nedväxlingen sker gradvis, påpekar Johan Javeus.

”Även om alla nog är glada att det minskar, så är nog också alla glada att det inte minskar för fort. Med en snabb inbromsning är det lätt att slå över i en kris, som utlöses av att hushållen plötsligt blir väsentligt mycket mer negativa till bostadsmarknaden.”

Bostadslånen, som utgör åtta av tio skuldkronor, ökade med 6,4 procent i juli, även det en nedväxling med 0,1 procentenheter jämfört med juni månads ökningstakt.

Hushållens konsumtionslån uppvisade däremot en årlig tillväxttakt på 6,4 procent i juli, vilket var 0,3 procentenhet högre jämfört med juni då den var 6,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?