Inför hotet om utbrytning godkände Spaniens centralregering i fredags ett lagdekret som underlättar för bolag att flytta sin juridiska hemvist utan att hålla en extra bolagsstämma.
Storbankerna Banco Sabadell och Caixabank reagerade med snabba beslut om att flytta sina huvudkontor till andra ställen i Spanien. Flera andra företag har följt efter, däribland energibolaget Gas Natural Fenosa.
Caixabank, Spaniens tredje största bank och Kataloniens största långivare, motiverar sitt beslut med "den nuvarande politiska och sociala situationen i Katalonien".
För bankerna gäller det att säkra fortsatt tillgång till de garantier som eurosamarbetet ger.
Flyttarna kan bli ett hårt slag dels för det regionala näringslivet, dels för Katalonien som riskerar att bli av med skatteintäkter.
På tisdag ska regionpresident Carles Puigdemont tala i det katalanska parlamentet om "den nuvarande politiska situationen". Frågan är om en självständighetsförklaring kommer då.
”Om företagsflykten fortsätter nästa vecka börjar de ekonomiska konsekvenserna bli ganska stora och det ökar trycket på den katalanska regeringen att tänka om”, säger Jan von Gerich till TT.
Signalerna från Bryssel är inte gynnsamma för separatisterna. Ett Katalonien som utropar självständighet hamnar utanför EU.
Skulle Katalonien ha råd att lämna EU och eurosamarbetet?
”På längre sikt, ja, men till en början skulle det vara problematiskt med all osäkerhet. Skulle de lämna euron kommer säkert fler företag att fly och ingen vill investera. Och det skulle ta många år innan stabiliteten kom tillbaka”, svarar Jan von Gerich.
Internationella valutafonden (IMF) har varnat för att utvecklingen i Katalonien kan leda till en dipp för hela den spanska ekonomin.
”Spänningarna och osäkerheterna kopplade till Katalonien kan påverka förtroende och investeringsbeslut”, sade Andrea Schaechter, chef för IMF i Spanien, häromdagen.
På frågan om Katalonien har råd att isoleras ekonomiskt, svarar Raül Romeva, som motsvarar utrikesminister i den katalanska regeringen, i Svenska Dagbladet:
”Ja, vi har råd. Men det är inte poängen. Frågan du borde ställa är: Vem tjänar på att slänga ut oss ur EU? Inte företagen, inte investerarna, inte EU, inte Spanien.”