Bolaget växer i raketfart på e-handelsboomen

MALMÖ. Efter flera förvärv har Exakta blivit ett av Sveriges största grafiska företag. Nästa utmaning för Malmöbolaget är att bli en leverantör av tryckta produkter till snabbväxande e-handelsbolag. 

”De som klarar av att göra det effektivt blir morgondagens vinnare i vår industri”, säger Patrick Andersson, en av bolagets huvudägare. 

Patrick Andersson, delägare Exakta Group och vd för affärsområdet Exakta Print.
Patrick Andersson, delägare Exakta Group och vd för affärsområdet Exakta Print.Foto:Emil Malmborg
”Vår verksamhet handlar om så mycket mer än traditionellt tryck på papper. Därför är grafisk industri en bättre beskrivning än tryckeri på vad vi gör i dag”, säger Patrick Andersson.
”Vår verksamhet handlar om så mycket mer än traditionellt tryck på papper. Därför är grafisk industri en bättre beskrivning än tryckeri på vad vi gör i dag”, säger Patrick Andersson.Foto:Emil Malmborg

I många år var ett tryckeri en lika enkel som lönsam verksamhet. Fanns bara maskinerna och tekniken på plats så handlade det mest om att ta emot order från reklambyråer och tidningar. Sedan kom digitaliseringen och ställde allt på ända. En stor del av reklamen och säljmaterialet hamnade på nätet istället för på papper, liksom tidningar och magasin. 

”Få industrier har förändrats så snabbt som vår de senaste åren, samtidigt som den också har krympt. Den kombinationen är väldigt utmanande förstås”, säger Patrick Andersson som gjorde sin entré i branschen 1997. 

Hans far ägde då ett tryckeri i Malmö och Patrick Andersson behövde något att göra efter en framgångsrik fotbollskarriär där han spelat tio år i allsvenskan. Bland annat spelade han i Malmö FF där han var lagkamrat med legendarer som Stefan Schwartz och Patrik ”Bjärred” Andersson. Han har även gjort ett tiotal OS-landslagskamper. 

”Det var en trött och konservativ bransch när jag kom in vilket jag försökte att se som en möjlighet. Där hade jag nog nytta av den tävlingsinstinkt och framåtanda som jag hade fått från elitfotbollen.” 

Hans far lärde honom branschen så bra att han köpte ett eget tryckeri. Det fusionerades 2014 med en större konkurrent, Exakta. Patrick Andersson och Exaktas vd Håkan Larsson blev huvudägare i den nya koncernen, Exakta Group. 

”Branschen hade börjat krympa och vi insåg båda två att den stod inför en konsolidering eftersom det finns tydliga stordriftsfördelar. Det handlade om att försvinna eller att agera och ta en ledande roll.” 

Sagt och gjort, efter fem stora förvärv har omsättningen ökat från 192 miljoner kronor när duon tog över bolaget till 482 miljoner kronor 2019. 

Det gör bolaget till ett av de största grafiska företagen i Sverige där det producerar allt från magasin och förpackningar till stora butiksskyltar och profilkläder. 

”Vår verksamhet handlar om så mycket mer än traditionellt tryck på papper. Därför är grafisk industri en bättre beskrivning än tryckeri på vad vi, och våra konkurrenter, gör i dag”, menar Patrick Andersson när han visar runt i bolagets nya lokaler i ett industriområde i Malmö. 

För ett år sedan samlade bolaget sina olika verksamheter här, som innan det var utspridda i Malmö. Omsättningen hade alltså vuxit snabbt och det mesta såg lovande ut. Men sedan kom pandemin som har slagit hårt mot den grafiska branschen när mässor och andra konferenser ställts in och behovet av tryckta företagsmaterial minskat. Enligt Patrick Andersson föll omsättningen för hela industrin med 25 procent i fjol. Exaktas största dotterbolag, Exakta Print, minskar ungefär lika mycket. 

”Sedan har vi andra delar som väger upp, till exempel ställde ett av våra andra dotterbolag om snabbt och började sälja skyddsutrustning vilket har gjort att tappet för hela koncernen blir mindre.”

Exakta har i flera år fokuserat på att bli en leverantör till e-handelsbolag som säljer tryckta produkter.
Exakta har i flera år fokuserat på att bli en leverantör till e-handelsbolag som säljer tryckta produkter.Foto:Emil Malmborg

Samtidigt spår han att bolaget på sikt kommer att gynnas av de snabba beteendeförändringarna i spåren av pandemin. Exakta har i flera år fokuserat på att bli en leverantör till e-handelsbolag som säljer tryckta produkter som fotoalbum, posters och egenutgivna böcker. Den här delen står fortfarande för en liten del av koncernens totala omsättning men växte snabbt redan innan pandemin. 

”Nu med e-handelsboomen har den exploderat så även om pandemin har varit tuff för oss så känns det som att vi ligger helt rätt i tiden med den här satsningen”, säger Patrick Andersson samtidigt som han visar upp ett antal nya maskiner som Exakta har investerat i för att svara upp mot efterfrågan bland de snabbväxande e-handelsbolagen. 

”Förutom att vi trycker nya typer av produkter handlar det om ett helt nytt tänk där vi går från stora volymer till att producera små volymer, ibland kanske bara ett enda exemplar av en bok eller affisch. Utmaningen är att kunna göra det effektivt, till exempel genom att koppla ihop våra it-system med e-handelbolagets egna system.” 

Vid en maskin som trycker motiv på canvasdukar står ett par medarbetare och packar. Stora mängder lådor i olika storlekar ligger utspridda på verkstadsgolvet, innan de sorteras och staplas på varandra för vidare transport. Allt sker manuellt och just logistiken som kommer med alla små ordrar är en annan ny utmaning för bolaget, förklarar Patrick Andersson.

”Vår nästa stora investering kan mycket väl bli i robotar som plockar och packar varorna.”

I fjol breddades ägandet i Exakta Group när finansmannen Ulrik Wehtje ökade sitt innehav i koncernen. Men några fler ägarförändringar står inte på agendan utan planen, enligt Patrick Andersson, är att fortsätta att expandera utan att ta in nytt kapital och nya ägare. 

”Det händer så mycket i vår industri just nu att man måste vara på tårna och då är det en fördel att hålla ägandet begränsat menar jag. Att sitta still är inte ett alternativ, vinnarna i vår bransch är de som kan analysera framtiden och snabbt ställa om”, säger Patrick Andersson och lägger till: 

”Det är det som gör den så rolig och intressant!”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?