ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Bolagen som stoppar planer på höjda styrelsearvoden

  • SKF är ett av bolagen som drar tillbaka förslaget att höja styrelsearvodena. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter Di:s granskning av bolag som trots slopad utdelningen står fast vid förslag om höjda styrelsearvoden, växer nu listan på valberedningar som tänkt om.

Vitvarujätten Electrolux tog redan vid beslutet om att ställa in utdelningen, även ställning till att låta ersättningen till styrelsen förbli oförändrad. Valberedningens ordförande Johan Forssell motiverade beslutet som en direkt konsekvens av de åtgärder som styrelsen vidtagit för att skydda bolaget i coronakrisens spår.

Husqvarna följde Electrolux exempel några timmar efter att Di ställt frågor om arvodena på tisdagen.

Sent på tisdagskvällen, efter Di:s publicering, valde även Handelsbanken att dra tillbaka sitt beslut om höjda arvoden till bankens styrelse. Nyheten följde på beskedet tidigare på tisdagen om att banken drar tillbaka sitt förslag om att dela ut 5,50 kronor per aktie.

På onsdagen har ett antal bolag valt att göra samma sak. Kullagertillverkaren SKF, som planerade att höja styrelseordförande Hans Stråbergs arvode med 3 procent till 2,2 miljoner kronor, avslöjade för Di att valberedningen nu förespråkar en frysning av ersättningarna till 2019 års nivå.

Därefter har även hotellfastighetsbolaget Pandox och ståljätten SSAB valt att fatta samma beslut.

Listan över bolag som sänkt sina utdelningsförslag, men som inte aviserat någon avsikt att slopa förslagen om höjda styrelsearvoden kan dock göras lång. 

I Sveriges största industribolag AB Volvo föreslår valberedningen att ersättningen till Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg höjs med närmare 3 procent till 3,7 miljoner kronor för 2020. Volvo har kapat utdelningen till ägarna för 2019 med 58 procent och har permitterat tiotusentals anställda.

Det skånska verkstadsbolaget Trelleborg har halverat sin utdelning, men ska på årsstämman höja arvodet till ordförande Hans Biörck med hela 7 procent till 1,9 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer