1515

Bolag tävlar om att digitalisera fastighetsbranschen

Proptechsektorn växer så det knakar. Bara de senaste två åren har 150 bolag växt fram på den glödande svenska startup-scenen. 

”Fastigheternas informationsflöde är en jätteviktig del för att bygga en bättre och effektivare stad”, säger Christoffer Börjesson på Fastighetsägarna. 

Christoffer Börjesson, chief digital officer, Fastighetsägarna
Christoffer Börjesson, chief digital officer, Fastighetsägarna

Fastighetsbranschen har länge varit en sektor med ganska lite digital innovation, men nu börjar proptech ta ordentlig fart, enligt Christoffer Börjesson, som ansvarar för digitalisering på Fastighetsägarna.

”Proptech dyker upp allt mer och med det även bolag som med hjälp av teknologi fokuserar på att lösa problem inom fastighetssektorn”, säger han.

Sektorn har vuxit och blivit en allt mer kraftfull marknad, menar han. De senaste två åren har omkring 150 proptechbolag startat i Sverige och i USA och Europa har det tillkommit mellan 500 och 600 proptechbolag de senaste åren.

Enligt en rapport från McKinsey har fastighetsbranschen störst potential på marknaden men är sämst på att använda digitala verktyg, fortsätter Christoffer Börjesson.

”Där såg man att här finns det potential att göra någonting, vilket skapade en boom bland proptechbolag att ta fram erbjudande mot fastighetsbranschen”, säger han.

Samtidigt tar sektorn in mycket kapital. När stora bolag inom co-working nämns i medierna har det blivit ett skyltfönster för att fastighetsbranschen behöver jobba med data och har behov av nya typer av verktyg, enligt Christoffer Börjesson.

”Där kan proptechföretag få väldigt stor kraft på marknaden”, säger han.

Fastighetsägarna har omkring 15.000 medlemsföretag som är allt ifrån de mindre bolagen med ett fåtal lägenheter till de som har kommersiella gallerior och kontor.

”De största bolagen arbetar relativt aktivt med strategier utifrån hur de kan bli mer snabbfotade. Fler väljer att jobba strategiskt med mindre bolag som har tempo att testa lite olika typer av teknik. Det är många som har sådana bolag som deras innovationpartners istället för de stora konsultbolagen”, säger Christoffer Börjesson.

Mer utvecklade verktyg kan det var till stor hjälp i samhällsbyggnaden i stort, fortsätter han. Med den bostads- och kontrosbrist som slås mot fastighetsmarknaden kan tekniken hjälpa till att använda de ytor som redan finns istället och inte bara bygga ut.

”Fastigheter är en stor del av staden – tittar man på Stockholm som stad så ser du människor, byggnader och vägar och rörelser där emellan. Fastigheters informationsflöde är en jätteviktig del för att bygga en bättre och effektivare stad”, säger han. 

”Jag tror att proptechföretag kommer ha lättare att dela information till fastighetsägare eftersom de bygger sina tjänster på nyare teknik vilket gör att de har lättare att öppna upp sin innovation så att staden kan få mer insikter om staden och börjar planera”, fortsätter Christoffer Börjesson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?